За или против мажоритарен вот? По този въпрос спориха Велизар Енчев, противник на този тип избор на парламенти и защитника му Боян Атанасов.

Според Енчев мажоритарното гласуване е опит за държавен преврат, чрез промени в изборния закон. Позволява се да има само три партии в Народното събрание и над 50 на сто от народа няма да бъде представен, каза той. Според него омбудсманът Мая Манолова, която внесе законопроект за мажоритарно избиране, въпреки че няма правомощия за законодателна инициатива, не защитава нарушени граждански права, а изпълнява политическа поръчка.

Във Великобритания когато допитването за брекзит беше изгубено сезира ли Дейвид Камерън омбудсмана да преразгледа решението, попита Енчев и добави и друг пример. В Унгария загубиха референдума за квотата за бежанци, Орбан тръгна ли да иска преразглеждане. Манолова изпълнява политическа поръчка, която обслужва ГЕРБ, БСП и ДПС. В мажоритарния вот най-важното е разпределението на избирателните райони и при районирането няма полезен изход.

Боян Атанасов заяви, че тезите против мажоритарния вот се въртят вече 20 години и при избори в два тура партиите са много повече. Във Франция например са 11 и имат още много независими депутати. Той цитира и закон в политологията – на Дюверже, според който мажоритарни избори в два тура произвеждат многопартиен парламент.

Атанасов отхвърли и тезата, че би настъпил хаос в държавата. Мажоритарната система носи стабилността. Където я има създава стабилни правителства. Всичко крайно и екстремистко отпада. Хората гласуват за обединението и против разединението, каза той.

По думите му купуването на гласов обслужва пропорционалната система, тъй като, за да си гарантираш избора трябва да имаш над половината гласове. Не само, че е скъпо, но и хората като разберат ще гласуват против.

Повече от разпалената дискусия вижте във видеото.