16 кметове на общини - на прокурор. Сигналите за тях подаде до върховната прокуратура лидерът на РЗС и председател на Комисията срещу корупция по високите етажи на властта в 41-ия парламент Яне Янев.

Според сигналите в комисията „Янев” кметът на Каварна продавал апетитни терени в схема с отдаване на земи на безимотни роми.

„Прокуратурата е почнала да работи по ромската схема, след като се разбира, че по тази схема общината е ощетена с 4 млн. лева. Прокуратурата изведнъж млъква и започва отвеждането на прокурори, които са искали да продължи досъдебното производство. В Каварна има частен съд и прокуратура”, заяви Янев.

Цонев отрече да има такава схема с имоти. „Нека да изкарат имена на хора, които са купили по някакъв втори начин, задкулисно. 2010 г. имаше проверки на ВКС, проверяваха всички морски общини. Ако имаше нещо, за 3 години щяха нещо да кажат, че има. Но този човек, просто го предупреждавам - стига е плюл българския съд и прокуратура, защото може много скоро и той да се изправи срещу тях. Ще дойде 13 май”, каза от своя страна кметът на Каварна.

Споменати бяха кметът на Монтана, Трън, Божурище и Хасково. Кметът на Кюстендил пък дал половин милион за медийно обслужване, обяви Янев.

„Разбира се, когато не познаваш спецификата, не подчертаваш, че това е за 5-годишен период и че за това време са изпълнени проекти за 120 милиона и по тези проекти има определено медийно обслужване и в момента вървят процедури по закона за обществените поръчки. Но това остава скрито и в момента се хвърлят само фойерверки”, обясни Петър Паунов.

В списъка от Югозапада са бившият кмет на Разлог, кметовете на Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. Карлово, Родопи и Калояново също са общини изпратени на върховната прокуратура от комисията „Янев”.