От политическото решение на казуса „Сидеров” в момента зависи бъдещето на 42-то Народно събрание – това стана ясно от думите на народния представител от БСП Янаки Стоилов в коментар на скандала на летище Варна и постъпилото искане за сваляне на депутатския имунитет на националистическия лидер.

„Както и да бъде решен казусът, ще има политически последствия – може дори да се отрази на възможността на парламента да върши своята работа в последствие”, заяви Стоилов в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Парламентът до голяма степен действа като юрисдикция, политическите виждания трябва да останат на заден план”, категоричен бе депутатът от левицата.

Той предлага временна парламентарна комисия да проучи фактите около скандала с Волен Сидеров в главната роля и въз основа на събраната информация да препоръча на Народното събрание какво решение да вземе за депутатския имунитет на националистическия лидер.

Янаки Стоилов обясни липсата на политическа позиция от страна на левицата с това, че случаят се е превърнал в юридически казус, след като в сряда главният прокурор Сотир Цацаров изпрати до парламентарния председател Михаил Миков искане за сваляне на депутатската защита на Сидеров. Сега той разполага с 14-дневен срок, в който може сам да се откаже от имунитета си, а ако не го направи, ще се стигне до гласуване на решение в пленарна зала.

„Ние не споделяме този груб стил на заявяване на проблеми, но това е въпрос на отделни отношения. Има вече постъпило искане от главния прокурор, ние ще се запознаем с него и ще се приложи принципа „Дайте ми фактите, за да ви дам правото”, коментира Янаки Стоилов.

Според него трябва да се вземе под внимание опитът на парламента в подобни случаи от предишни години, но не трябва да се имат предвид „предишни натрупвания” от други изхвърляния на Волен Сидеров, защото всяко едно наказателно производство е самосиндикално.

Янаки Стоилов подчерта, че чрез разследване от парламентарна комисия Народното събрание няма да изземе функциите на прокуратурата. „В едно деяние трябва да се видят всички обстоятелства. Трябва да има една комисия, в която да се изслушат засегнатите лица и да формират свое мнение. Парламентарната комисия може да се довери на прокуратурата, но и да провери подадените факти”, посочи депутатът, като допълни, че такава комисия трябва да има ограничен срок за действие от не повече от „няколко седмици”.

„Коалиционно” споразумение

Партиите, които подкрепят правителството – БСП и ДПС, имат нужда от споразумение за управлението, настоява Янаки Стоилов, подчертавайки, че не го нарича „коалиционно”. „Споразумението би определило по-ясно отношенията между двете партии, включително на местно ниво”, обясни той.

Според депутата от левицата такова споразумение не би предизвикало „преформатиране на сегашното правителство”, защото то е било избрано като експертно-политическо и „в общи линии ще остане в тази формула”.

Стоилов призна, че не е имало време за „детайлизиране” на такова споразумение при формирането на кабинета след изборите на 12 май, но все още не е късно за такова. Той все пак призна, че лидерът Сергей Станишев твърди, че от споразумение с ДПС няма нужда, а и навлизането в кампанията за европейските избори не е благоприятно.
След възникналия спор между БСП и ДПС за въвеждането на прогресивен данък и забележката на Йордан Цонев от ДПС към левицата да има предвид, че не разполага със 120 депутати, Янаки Стоилов подчерта, че „отношенията не могат да бъдат неопределени заради някои противоречия”.

По думите му, в евентуално такова споразумение трябва да бъде заложена управленска политика и подбор на кадрите. „Трябва да бъдем много взискателни към всичко, което се случва на всички нива на администрацията. Има случаи, в които някои кандидати не отговарят на професионални и морални стандарти, а трябва да има високи такива, за да се върне доверието на гражданите. Такива контролни механизми трябва да има в едно коалиционно споразумение”, подчерта Стоилов. Той отрече да има изнудване и отхвърли възможността за квотен принцип като ползвания при Тройната коалиция - 8:5:3.

Янаки Стоилов коментира и проекта за нов Наказателен кодекс, като подчерта, че той трябва да бъде „пречупен през криминогенната обстановка в България”. Той защити текстовете, които превръщат в престъпление снимането по време на протести, като заяви, че „политиците също са хора”. „Те наистина са публични личности - тяхното лично пространство може да се обсъжда по специфичен начин, но не трябва да се забравя, че те имат право на лично пространство”, заяви Стоилов, отказвайки да признае, че политиците би трябвало да имат по-нисък праг на защита.

„За съдебен инспектор не искам да бъда предубеден, не искам да формирам мнението си по впечатления, а искам факти. Би било хубаво да има повече кандидатури. Ако ГЕРБ имат намерение да създадат конкурентност на избора, това най-вероятно има мотивация. Ако те са готови с други кандидатури”, коментира още Стоилов.