„Измина точно месец след избирането на новото политическо ръководство. То е решено да гарантира , че системата на МВР ще бъде деполитизирана и няма да се влияе от политическите амбиции на когото и да било. От наша страна ще прокарваме много ясна разграничителна линия между политическа и професионална дейност на структурата. Ще правим това както на национално, така и на териториално ниво“. Това заяви в понеделник вътрешният министър Веселин Вучков на Националното съвещание на ръководството на МВР.

На прага на силите си

В същото време стана ясно, че вътрешното ведомство е „на минимума на своите сили”. Към този момент в МВР работят 47 768 служители, като за последната година са напуснали 3716 души. Съкращенията през последните години са малко над 19%, като вероятно ще се наложат и нови заради орязания бюджет.

„Бюджетът за МВР най-вероятно ще възлиза на 935 милиона лева, които са предвидени за заплати на персонал. Тази цифра може да позволи функционирането на МВР чрез ограничаване на администрацията с 1/3 като първа стъпка и второ на йерархичните нива в някои главни дирекции“, каза министърът на вътрешните работи.

„Да изпълнява тежки антмиграционни задължения, които са концентрирани по границата ни с Турция, струва финансов и човешки ресурс на министерството. Ограничен намаляващ бюджет и все по-реални искания от страната на гражданите да има повече ръководен състав в малките населени места затрудняват допълнително нашата задача. Трябва да изчакаме, за да видим с какъв бюджет ще разполагаме, но в началото на януари ще има административна реформа в МВР“, обясни Веселин Вучков.

Приоритети

МВР трябва да противодейства по-ефективно на конвенционална престъпност, каза още министърът. Стъпка към това ще е изграждането на видеонаблюдение в малките населени места.

„Това е стъпка за съвместна работа между държавна и общинската власт. По самоинициатива на кметовете на общините ще се изградят видеонблюдаващи системи. Доказано е, че този тип системи още в началото намаляват регистрираната престъпност с 1/3, а и след това се установяват по-лесно извършителите на нарушението“, обясни Вучков.

Като централен приоритет на МВР бе посочено и подобряването на качеството на досъдебните разследвания по НПК. „За целта разпоредихме до 10 януари да се проведат срещи с областните директори и шефовете на районните управления с всички окръжни и райони прокурори. За да се очертаят проблемите по териториалните структури и улесняване на работата на дознателските екипи. Процесуални действия, които се извършват от оперативния състав и от служители, които не са щатни дознатели, трябва да бъдат регламентирани. Информацията към гражданското общество, включително по конкретни разследвания, да се извършва съобразно и с наблюдаващ прокурор”, посочи министър Вучков.