Втори ден продължават трусовете във властта. Причината са нацистките снимки и шеги в коалицията. Днес беше уволнен още един кадър на патриотите, заради хитлеристки поздрав.

Междувременно три от петте партии в Народното събрание искат или намекват за оставки. БСП иска тази на Валери Симеонов, ДПС - на всички патриоти в правителството, а от „Воля” обявиха, че е морално Симеонов да си тръгне сам. Той обаче заяви, че е атакуван и заплаши със съд.

Въпреки отстраняването на заместник министъра, отправил нацистки поздрав, днес кризата във властта продължава. Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че неговият цитат пред вестник „Сега”, свързан с лагера Бухенвалд, е пропагандна атака срещу него и кабинета.

Никога по никакъв начин не съм произнасял думите, които са изнесени в това издание в заглавие, че съм правил майтапчийски снимки в "Бухенвалд".

Симеонов заяви, че съди вестник "Сега", тъй като са изопачили интервюто с него. От вестника обаче отхвърлят твърденията му и са категорични, че репортерът си е свършил работата професионално.

Междувременно в парламента заваляха искания за оставка на Симеонов като вицепремиер.

„Валери Симеонов трябва да бъде отстранен от кабинета”, заяви Александър Симов от БСП.

Хамид Хамид беше категоричен, че отстраняването на зам.-министър не може да замаже и от ДПС настояха за отстраняване на крайните националисти от властта.

„Патриотите” застанаха зад Симеонов. Искрен Веселинов попита защо се фокусираме върху думи, които може да не са добър тон, но не оправдават фашизма.

От ГЕРБ се извиниха за постоянните скандали във властта, свързани с патриотите. „Искам да се извиня за неудобство. Правителството прави добри неща, а ние коментираме скандали, извинявам се”, заяви Цветан Цветанов.

По-рано днес заместник-регионалният министър Павел Тенев обоснова оставката си с това, че е поставил правителството в неприятна ситуация. „Не искам да съм пречка, така се оказа, аз съм боец в това отношение, така прецених, смятам, че това е правилното решение”, каза той.

Тенев обяви, че е в нокдаун и не споделя нацистката идеология.

Днес продължават уволненията в изпълнителната власт от квотата на „Патриотите”.

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде отстранен шеф на дирекция  във военното министерство също заради нацистки поздрав - Иво Антонов, за чиито снимки с хитлеристки поздрав ви разказахме още преди три години.

Сега отново в публичния му профил във „Фейсбук” има снимки на исторически събития свързани с Третия райх. 

Антонов е служител на военното министерство от 18 години. Днес не отговаряше на телефона си. По неофициална информация, след уволнението, той е постъпил в болнично заведение.

Красимир Каракачанов директно посочи създалата се ситуация като атака от ДПС. За съжаление нравите в България са такива и целят да разклатят управляващата коалиция, но няма да се поддадем на провокацията, каза той.

Утре по време на парламентарния контрол се очаква атаката на опозицията към властта по темата да продължи.