Официалният вход към кабинета на Цветан Василев и останалите свързани с него фирми, от където се предполага че са и списъците с десетките гости на банкера - не e единственият.

Служители в сградата разказват, че зад тази бариера където е подземния паркинг има и втори асансьор, а ако минаваш оттук не те запиват в тетрадката с посетители, но пък можеш да стигнеш до абсолютно същите места както и през официалния вход.

Кой не е бил записван можем само да гадаем, но остават въпросите за почти всекидневното присъствие на хората, които би трябвало да надзирават бизнеса на Цветан Василев.

Кой? Аз? В никакъв случай!

Председателят на КФН Стоян Мавродиев е сред най-редовните гости на банкера Цветан Василев - фигурира почти през ден в списъците с посетители. Той обяви списъците за фалшифицирани.

„Ние сме имали среши както в комисията, така и в банката, никой не е се е крил, не са провеждани в тайни места, част от служебни задължения”, обясни Маврдоиев.

Сред имената с десетките гости на крака при бившият банкер се виждат и това на шефа на КРС Веселин Божков, както и на колегата му от КЗК Петко Николов. Нито един от тях не пожела да отговори на обажданията ни. Съвпадение на имена обаче се оказа присъствието на бившия шеф на сметната палата Валери Димитров - който отрече дори да познава банкера Цветан Василев.

„Ръководители на държавни институции не могат да ходят в кабинета на лице от частния бизнес. По служебни въпроси те трябва да се срещат в своя кабинет”, категоричен беше той..

Какво значи всичко това?

Единият от адвокатите на подуправителя на БНБ Цветан Гунев обясни, че не вижда нищо нередно в срещите на клиента си с Цветан Василев, стига да са в рамките на служебните им задължения.

Според анализатори обаче - ангажиментите на подобни регулатори трябва да са строго документирани и регламентирани.

„При всички случай, един от най-сериозните конфликти е да е имаш отношения с поднадзорно лице, които да не са строго регулирани. Тук обяснението „Човешко е” не важи”, посочи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Какво не видяхме?

А според адвокат на банкера Цветан Василев - списъците са избирателни защото хора посещавали сградата ежедневно не фигурират. Константин Симеонов даде пример с Делян Пеевски.

А кой още е останал извън списъците, който обхващат периоди от 2013 г. 2014 г. остава да гадаем.

Канна Рачева се опита да стигне до записите от камерите тук. Служители на фирмата отговаряли за охранителната дейност до декември миналата година обясниха, че според Закона за частната охранителна дейност, записите се пазят 30 дни т.е. последният запис, който може да бъде открит днес би трябвало да е от 16 април тази година.

Гостите във фирмите на Василев и телевизията му всъщност са били посрещани от служители на информацията, но не и от охранителната фирма.

Горещи страсти и в парламента

Заради гостите на Василев премиерът Бойко Борисов поиска да падне банковата тайна за клиентите на фалиралата КТБ. Депутати пък заговориха за етични норми за публичните личности.

В Етичния кодекс на германската централна банка е посочено, че всеки един началник до март представя публичен отчет с кой поднадзорни лица като банкери, финансисти и бизнесмени се е срещал. БНБ също имат етичен кодекс, но той не е публичен и дали има такъв текст, медиите само гадаем.

Междувременно, депутатските обяснения в кулоарите навлязоха във втория си ден. Социалистът Кирил Добрев бил по лична работа: „Познавам г-н Василев преди да стана народен представител ще се виждам и след като няма да бъда народен представител."

Лютви Местан предупреди, че „от сейфовете на КТБ ще изникне злокобният образ на истинските създатели и покровители на Цветан Василев. И там не е ДПС".

Заради „скъпите гости на Василев" депутати предлагат спешни промени. Като задължение да се водят записки и да има стенограми на важните срещи, например.

Премиерът Бойко Борисов каза, че всеки, който е ходил при Цветан Василев не по работа трябва да си понесе отговорността. Той коментира и бившия кадър на ГЕРБ и настоящ шеф на Финансовия надзор Стоян Мавордиев, чест посетител в кабинета на банкера: „Не е редно, освен ако не са отишли да проверяват, за това отидете при Стоян Мавродиев отидете и го питайте „Що си дирил там?”.

Борисов обяви, че е възложил незабавно да падне банковата тайна.

Протестна мрежа днес заради срещата на Йордан Цонев от ДПС с банкера Цветан Василев поиска той незабавно да напусне временната комисия, която разследва аферата КТБ.