Втори ден управляващото мнозинство в парламента „спасява” премиера Бойко Борисов от изслушване. В сряда левицата поиска министър-председателят да говори пред за позицията, която България ще защитава по преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период, които започват днес. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пък поиска в четвъртък позицията на правителството по атентата в Бургас.

„Вижте какво прави главният прокурор – той заяви, че терминът „обосновано предположение” не е използван в правния смисъл на думата. Имаме разграничение на президента и на главния прокурор от изявлението на вицепремиера. Министър-председателят трябва да дойде да обясни какво говори неговият вицепремиер”, заяви Костов.

„Водачът на парламентарната група на левицата влезе в сайта на "Хизбулла". Някой ще застане ли на българска позиция в този парламент? Да дойде премиерът, иначе ще цъфнем по всички сайтове. Ние нямаме позиция. Да каже каква е позицията на българското правителство”, призова още „синият” лидер.

Апелът му обаче не мина в практическа реализация, след като 45 депутати гласуваха „за”, 49 - „против”, а 39 се въздържаха.