Висшият съдебен съвет отхвърли за втори път кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Така, втора година едно от най-големите съдилища остава без административен ръководител.

Изборът се случи само няколко дни след като министър-председателят Бойко Борисов нападна Нели Куцкова и обясни, че е несериозно съдии, които са били политици, да се правят на обективни.

Аргументи, както и първият път, нямаше. И дебат нямаше. Никой от този ВСС не успя да обясни, защо избра Деница Вълкова за шеф на Бургаския апелативен съд , след като тя е била заместник-министър на правосъдието, но това за нея се прие като положително качество. Нели Куцкова също е била заместник-министър още през 1997 година.

Нещата всъщност започнаха да се повтарят още от сутринта, когато студенти, както и лятото на 2013 година, застанаха до входа на ВСС , за да протестират срещу съдия номер едно Лозан Панов. Тогава те се криеха зад плакати и очила, а днес зад зимните си шапки. Този път не бяха удостоени с внимание.

Нели Куцкова днес остана в стаята на пресцентъра, с журналистите и изслуша всички мнения на съдебните чиновници. Час и половина по-късно каза, че не е изненадана.

Съдия Куцкова не е сигурна дали и този път ще обжалва, но каза, че посланието към съдиите в страната е сигурно.

Част от членовете на ВСС не скриха, че съветът е политически зависим.

На тръгване министърът в оставка Христо Иванов каза, че който и да бъде избран за след него, е важно с какъв мандат ще бъде избран. Утре Христо Иванов ще отстъпи кабинета на Екатерина Захариева.

Атаката срещу Нели Куцкова

”Бих коментирал само определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически най-високи постове. С цялото ми уважение към тях, не мисля, че това е лошо, но след това пък да се правят на обективни пък съдии, не ми се вижда сериозно – те вече са участвали в политическа битка”, каза преди дни в ефира на Дарик премиерът Бойко Борисов.

Тогава той даде за пример съдия Нели Куцкова: ”Тя беше кандидат за президентска двойка. Изведнъж след това почва да се изживява за последна инстанция като независима съдийка, но тя е била вече избирана или е кандидатствала от политическа сила”.

Ехото във ВСС

Най-силен противник на кандидатурата й отново беше председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, който се мотивира, като припомни, че Куцкова е била част от изпълнителната власт преди години.

Репликираха го обаче няколко от членовете на Съвета, които припомниха, че само преди седмици бивш заместник-министър на правосъдието - Деница Вълкова, беше избрана за председател на Апелативния съд в Бургас. Тогава това беше прието като положително качество.

Това беше вторият път, в който ВСС не избра Куцкова. На 30 април след нейното изслушване членовете на съвета изразиха само положителни становища, но при гласуването тя получи подкрепата само на 9 от присъстващите 19 членове на съвета.

Куцкова, която и този път е единственият кандидат, подаде жалба до Висшия апелативен съд (ВАС). Тричленен състав на ВАС отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не беше избрана за председател на САС.