Все още не е ясно дали референдумът ще стане задължителен и изборът на хората, участвали в допитването, ще се превърне в закон.

Според междинните данни на ЦИК не достигат малко над 13 хил. гласа допитването да придобие задължителен характер, а това става като се мина прага от 3,5 млн.Според „Шоуто на Слави”, което инициира референдума, са гласували повече хора, но 13 хил. са извадени от избирателната активност.

В открито Писмо Слави Трифонов обяви, че това е „чудовищна манипулация” спрямо успешния референдум, чиито решения трябва да са задължителни. По-нататък в писмото се посочва, че ЦИК саботира референдума. В позицията Трифонов подчертава, че така се изправят едни срещу други от една стана народът, а от друга политическата класа и "нейните слуги".

Снимка: bTV

"Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона.

ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове.

ЦИК очевидно е получил заповед да саботира референдума. Уважаеми зрители, спите ли”, пише Трифонов.

И според Иво Сиромахов, сценарист на „Шоуто на Слави”, ЦИК грубо погазва закона в момента, защото не зачита гласа на хората, отишли до урните и пуснали бюлетина за референдума.

Брои се броят се пликовете в урните и тази методика е използвана и при предишните две допитвания, обясниха от ЦИК. „Глас са пликовете, които са намерени в кутиите за гласуване”, категоричен е говорителят на комисията Александър Андреев.

ЦИК има 5-дневен срок след провеждането на допитването да се произнесе окончателно за резултатите от референдума.

Едновременно с изборите за президент в неделя се проведе и референдум с три въпроса:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Хората, гласували в допитването, масово са отбелязали отговор „ДА”.