Премиерът призова на няколко пъти БСП и ДПС да върнат взетите над заплатите в предишния мандат. „Милиони, милиони сте взели. Върнете парите, върнете патите, това е страшна мярка (за стимулиране на икономиката – бел. ред)”, обърна се Борисов към опозицията под аплодисментите на мнозинството.

Преди това депутатът от БСП Антон Кутев попита премиерът какви мерки предприема кабинетът за стимулиране и растеж на икономиката. Социалистът изтъкна, че от началото на мандата на ГЕРБ инвестициите са спаднали с над 400%, безработицата се е увеличила от 6% на 12 %, заетите са намалели с около 400 000 души, а производството е намаляло с около 16 на сто.

Борисов смята, че икономиката е стабилна и опозицията трябва да му благодари, че не сме изпаднали в положението на Гърция.

Хонорари, писма, апартаменти

От думите му стана ясно, че в края на мандата управляващите имат идея да намалят ДДС. Той уточни, че разчети за това ще правят финансистите.

По време на парламентарния контрол в петък премиерът се ядоса на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, който репликираше негов отговор от място, и се обърна към него с думите: "И най-вече върнете си парите... понеже тука и аз не знам г-н Местан обаждате се ама... г-н Доган сигурно много ви се сърди. С това писмо, дето написахте, си вкарахте страшен автогол. Първо вашият лидер трябва да върне парите сега за да можете да ме питата за това писмо и как се нарича - дали бонус, хонорар, взети пари, награда - имали значение”, заяви премиерът.

На последното правителствено заседание Борисов отчете, министри, зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители и техните екипи са върнали 603 хил. лв. от бонуси за година и половина. Тогава той обяви, че на тройната коалиция били между 7 млн. и 16 млн. лева и изрично настоя Доган да парите от „Цанков камък”. По същото време лидерът на ДПС бе на среща с президента Плевнелиев и обяви, че е взел хонорар а не бонус призовавайки да се бъркат жанровете.

Зам.-председателят на ДПС Местан отговори на Борисов и атакува, използвайки одавна затихналия скандал с имотното състояние на вицепремиера Цветанов.: "Г-н премиер, преди да поставите въпроса за хонорара на опозиционни лидери, които никога не са били на каквато и да е длъжност в изпълнителната власт, поискахте ли от най-приближения си кръг да върнат онези тлъсти хонорари, получени от тях, и с които оправдават необяснимото забогатяване с N-броя апартаменти, например? Или премиерът не е знаел и за техните хонорари, както се оказа, че не е знаел и за бонусите, раздадени от министрите. Последното ни хвърли в истинско душесмущение, в недоумение. Оказва се, че министрите са по-куражлии, по-ербап и от премиера."

Болните деца и еврофондовете

Борисов се разтрои и от вчерашното изявлението на Чавдар Георгиев, който бе зам.-министър на екологията в предишния кабинет, че няма да си връща бонусите „на Бойко и на Дянков. Върнете ги на болни, дайте ги на пенсионерите”, каза Борисов.

„Вие (към БСП - бел. ред) ми говорите за инвестициите в енергетиката, които така са направени, че три пъти плащаме цена на тока. Затова се вдига цената на тока сега”, обяви Борисов.

„Едно от първите неща, които направихме - защото явно трябва да се напомня - е, че когато дойдохме ние на власт, бяха спрени европейските фондове. И една по една отворихме всички програми и в пъти, пъти, пъти повече усвоихме парите, които Брюксел беше заделил. Далеч съм от мисълта да споря с вас, но много държави, аналогични на нас, в момента говорят дали да запазят държавите си от фалит и как да се разберат с кредиторите”, каза още премиерът.