Българските депутати увеличават заетостта си със съставянето на все повече временни комисии. Към момента броят на временните комисии в 42-ия парламент е голям - 10. За сравнение - постоянните са 23, към тях има две постоянно действащи подкомисии.

Само за изготвянето на изборното законодателството бяха създадени две временни - по обсъждането и по приемането му. Една от първите се учреди заради политическите уволнения и назначение в правителство на ГЕРБ, но все още не е готова с доклада си. Общо във временни комисии работят 66 депутати. Те най-често заседават веднъж седмично.

Филип Попов е първи мандат депутат, но още си спомня напрежението във временните комисии по изборното законодателство. „За мен е важен резултатът - има ли Изборен кодекс, има. По-добър ли е - по-добър е, това е мерилото” коментира социалистът.

Заради Изборният кодекс в 42-то Народно събрание бяха създадени две временни комисии - по обсъждането и по приемането му. Въпреки че кодексът бе гласуван в пленарната зала, преди ден депутатите приеха промени в бюлетината за евровота.

„Имаше и продължава да има една приказка сред депутатите - ако искаш нещо да не бъде свършено, направи временна анкетна комисия”, коментира бившият депутат, бивш зам.-председател на парламента, а сега преподавател в НБУ Екатерина Михайлова.

Участието в комисии е допълнителна работа за депутата. За нея му се полагат 5% върху основната заплата. Пълната кутия на народния представител предполага, че той има много работа в комисиите. В колкото повече комисии участва, толкова повече допълните доходи върху основното си възнаграждение получава.

Павел Шопов от „Атака” е рекьордьор - участва в четири комисии. „Работата, която осъществяват тези комисии, е огромна. Тя е тегоба за участниците в тях”, коментира националистът.

Временните комисии работят по два месеца, но често практиката е срокът да се удължи поне с месец. За тези три месеца депутатът получава 2400 лв., вместо основното си възнаграждение от 2100 лв.

Най-обсъжданата временна парламентарна комисия в този парламент е тази, която повика следственият Бисер Миланов-Петното заради антиправителствените протести. Тази комисия разследва и дейността на бившия зам.-шеф на Народното събрание Христо Бисеров, обвинен в пране на пари и укриване на данъци.

Според познавачите на парламентарнизма, колкото повече издребняват темите и колкото повече се увеличава броят на временните комисии, толкова повече политическото напрежение в Народното събрание нараства.