Възстановяването на параграф 12 означава, че някой се страхува да се разбере до край размера на Държавна сигурност и колко са пострадали от репресивния апарат. Иначе няма да станат ясни още хора на високи позиции, които са сътрудничели на ДС. Това коментира Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата, в студиото на "Тази сутрин".

Бончева добави, че за момента данните за закриване на комисията са слух. „Всичко беше само слухове и само Сергей Станишев има позиция по темата. Иска ми се да го попитам защо беше приет този закон когато той беше на власт 2006 г. и когато преди година той попита кой нормален човек в България се интересува от досиета”.

Тя уточни, че в повдигането на темата за досиетата и дори закриването на комисията идва от ситуацията, че сега е било „бръкнато” в най-болезнената част на прехода – как е бил направен икономически.

Параграф 12 предвижда забрана на проверката за принадлежност към бившите тайни служби на бивши началници на отдел или на сектор във Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след средата на юли 1991-ва година. Той беше отменен от предишния парламент.

Бончева заяви, че надява на разума на ДПС да спре връщането на параграфа. „ДПС инициираха закона преди време с тогавашното ОДС и техния електорат, етническите турци страдат най-много от този режим”, заяви тя.

По думите й досега Комисията е установила принадлежност на общо 8600 души и са обявени 7600, тъй като починалите по закон не се обявяват.