Горещи страсти и ожесточен дебат имаше в парламента по време на дебата за първия вот на недоверие към третия кабинет „Борисов”. Имаше обвинения в корупция, но и лични нападки.

Гласуването на вота ще е в четвъртък – точка първа от дневния ред.

Дебатът продължи повече от пет часа, но това не промени разпределението на силите.

Към момента вотът все така изглежда обречен – за него има само 105 гласа – на БСП и ДПС Против са ГЕРБ, Обединението патриоти и „Воля”, или 134 народни представители.

Дебатът започна и се проведе в отсъствието на премиера Бойко Борисов, което ядоса опозицията.

„Вотът приключи преди да е започнал. Отсъствието на Борисов е признание за корупцията. За кражбата ледников период няма”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Въпреки почивките, които бяха дадени на няколко пъти, Борисов не дойде. Обяснението – поради важни международни срещи. Защитата му пое депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

„Къде видяхте ГЕРБ в паралелната държава? Вие се плъзгате по темата като скиор на слалом. Силата на ГЕРБ е в Бойко Борисов е безстрашен и разкрива корупция”,  заяви Иванов.

Вицепремиерът Валери Симеонов  атакува директно лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Този вот се превърна в свинска опашка и вие вместо Тереза Мей рискувате да станете Анита Мейзер”, обърна се той към Нинова.

„Когато говори глупав човек – защо да се обиждаш?”, отговори му тя

След „Кумгейт” традиционните противници Делян Добрев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП намериха нова тема за атака п между си – за офшорки и КТБ.

След дебата стана ясно, че БСП и ДПС не могат да разчитат на подкрепа от никого.