Вотът на недоверие към кабинета на Бойко Борисов ще е на тема здравеопазване. Това стана ясно днес след срещите на БСП с останалите опозиционни партии.

Лидерът на левицата Михаил Миков подчерта, че причината за тази тема не е скандалът с ваксините, по който тече разследване. Той назова и други аргументи: предстоящото въвеждане на доплащане на лекарства, формирането на основен и допълнителен пакет здравни услуги и др.

Миков каза още, че депутатите от БСП и ДПС ще настояват да има дебати не само по същността на вота, но и по темата за скандала с ваксините, за да се фокусира общественото внимание върху нея.

Като част от стратегията си по вота утре БСП искат парламентарно разискване за скандала с ваксините и изслушване на министър Петър Москов.

Изборът на темата ще има и превантивно значение, отбеляза Мустафа Карадайъ от ДПС.

Той подчерта, че от Движението изцяло поддържат позицията левите депутати за тази тема.   

И БДЦ изразиха подкрепа за вот по тема здравеопазване, но официално ще решат в понеделник. Другата седмица ще се събере обща работна група, която ще пише мотивите. Поканена е и четвъртата опозиционна партия – „Атака”.

В ГЕРБ обаче не са притеснени от вота.

„Част от парламентарните способи на опозицията е искане на оставки и вот на недоверие”, коментира шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вотът на недоверие най-вероятно ще бъде внесен в началото на февруари.