България – във фокуса на Европейския парламент. В деня, в който опозицията у нас внесе първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за корупция, премиерът Бойко Борисов отговаряше на въпросите на депутатите в Страсбург.

Бъдещето на Европа и младите хора, европейската перспектива за Западните Балкани, сигурността и цифровата икономика – това са четирите приоритета, представени днес в Страсбург.

Инициативата на България за присъединяване на Западните Балкани беше сред най-обсъжданите теми днес и в контекста на убийството на сръбски политик в Косово.

Горещите теми пред Съюза като миграцията, сигурността, трудните отношения с партньори като Турция и Русия, бяха последвани от въпроси, свързани с вътрешната ситуация в България.

Зелените в ЕП показаха интерес към дебатите за Пирин и протестите срещу корупцията и Борисов отговори на въпросите им.

Премиерът не коментира внесения от опозицията вот на недоверие у нас, но благодари на европейските социалисти за подкрепата, особено за приемане на Истанбулската конвенция.

В същото това време 80 депутати от БСП поискаха оставката на правителството, защото не можело да се справи с корупцията в страната. Избраният момент нямал общо с европредседателството ни.

БСП атакуват и по теми от здравеопазване през обществени поръчки до контрабанда. ДПС не сложиха подписите си днес, но в пленарната зала ще гласуват против правителството, и то със свои момтиви. Подкрепа не дойде и от „Воля”.

Заради съмнения за корупция от БСП поискаха да бъдат разсекретени докладите на ДАНС и Прокуратурата за приходните агенции или документът да бъде разгледан на закрито заседание, а от ГЕРБ – нямат нищо против.