ГЕРБ предлага вотът на недоверие срещу правителството да бъде веднага след пролетната ваканция на парламента на 23 април. Това съобщи заместник-председателят на партията Искра Фидосова.

Обсъжданият и очакван вот на недоверие към правителството заради спирането на АЕЦ "Белене" и "провалената енергийна политика на България" беше внесен в парламента от БСП и "Атака". Искането за негативна оценка на управлението на кабинета „Борисов” подкрепиха 48 депутати от левицата, "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

"Мотивите за вота са много солидни. Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, според когото спирането на проекта за втора атомна централа е фатално за България, за енергетиката и за българските граждани, които ще плащат в пъти по-високи сметки за ток.

Вотът на недоверие ще бъде отхвърлен от Синята коалиция. Съпредседателят й Иван Костов вече обяви, че считат решението на управляващите за правилно.