С 13 гласа за комисията по отбрана днес прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което отпадна допълнително условие за възраст за пенсиониране на военните, въведено в края на 2012 г. и се връщат старите условия.

Заседанието беше открито за медиите след решението на членовете на комисията по предложение на депутата от "Атака" Венцислав Лаков.

Военният министър Ангел Найденов отново посочи, че 1195 военнослужещи имат изискуемите 27 години стаж, а според експертите от военното ведомство от тях единици биха се възползвали от правото на ранно пенсиониране при връщане на старите условия.

От ГЕРБ не се обявиха категорично срещу законопроекта, но предложиха гласуването в комисията да се отложи с аргумента да бъдат събрани възможно най-широк кръг становища от различни институции, както и решението внимателно да бъде обмислено и в дългосрочен аспект. В крайна сметка обаче беше решено да се гласува днес.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира гласуването в комисията като огромна крачка към очакванията на военнослужещите. Той каза, че очаква подкрепа и в пленарната зала от различни парламентарни групи.

Министерство на отбраната прави разчети, за да прецени дали ще има бонуси за военните за октомври, обяви военният министър. Идеята е всеки до получи по 350 лева към заплатите си, а работещите по временни допълнителни щатове да вземат около 200 лева.

Пред журналисти днес министър Найденов каза, че когато завършат разчетите, той ще представи точната информация. Не изясни кога тези разчети ще бъдат готови, но обясни, че става дума за еднократно материално стимулиране, "по начина, по който не само веднъж в годината се получава и в други ведомства".

"Взехме решение за изграждане на съоръжения в определена зона по границата ни с Турция, за да бъдат насочвани бежанците към определени пунктове за преминаване", е пояснил министър Найденов на среща с посланика на Унгария.

По думите му броят на бежанците се очаква да надхвърли 10 000 до края на годината и страната ни очаква в рамките на този месец конкретни решения за помощ от европейските институции. Министър Найденов е информирал за създаването на Координационен център между България, Гърция и Турция за контрол над бежанския поток.

Посланик Андраш Клейн е изразил готовността на своята страна да помогне с вещи от първа необходимост за бежанците в България, които ще бъдат предоставени от Унгарския Червен кръст.