Обстановката по българските граници е спокойна. Опитите за нарушения през границите ни през последните два месеца са намалели. Това каза в Малко Търново служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. Днес той заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов посети граничния пункт в района на Малко Търново.

Двамата инспектираха от въздуха предпазното съоръжение по границата.

„Не предвиждаме допълнителни мерки по границата с оглед актуалната ситуация. Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по ГКПП, така и по отношение на охраната на границата“, подчерта Янев.

По думите му, в момента около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата.

Снимка: МВР

Министър Узунов посочи, че има два участъка от по 12 км в районите на Хасково и Бургас, които все още не са оградени, като те трябва да са готови до края на май. По думите му опитите за нелегално влизане у нас са намалели с 80% на годишна база.

Във връзка с опасенията от „изборен туризъм”, той отбеляза, че през последните три денонощия няма увеличение на превозните средства, както и на преминалите хора през ГКПП „Капитан Андреево”, няма видимо увеличение и на цифрите за граничните пунктове „Лесово” и „Малко Търново”.