Емблематични лица на столетницата отпадат от червените листи за предстоящите избори. БСП отива на вот без част от най-знаковите министри на кабинета „Станишев". Румен Петков, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Асен Гагаузов са само част от имената на известните социалисти, които вероятно вече няма видим в парламента.

Националният съвет на БСП определи водачите на листи на продължило няколко часа закрито заседание във вторник. Заявката, направена от лидера на партията преди месец, беше за обновление, но малцина от „старите" лица пожелаха да се оттеглят доброволно, което предизвика напрежение и вътрешни сътресения.

Без Румен Петков и Румен Овчаров

Бившият депутат Румен Петков си е направил самоотвод и няма да води листата на БСП в Плевен, обяви Стефан Данаилов след заседанието на Националния съвет на партията. Бившият кандидат за вицепрезидент съобщи, че ще бъде водач на листите в Пловдив и Плевен.

„От самия град Плевен ме поканиха да водя листата, в това число и Румен Петков. Мисля, че постъпката на т.нар. изтъркани и познати лица, жестът, който направиха и крачката, която направиха назад, е много положителна,” коментира Стефан Данаилов.

Корнелия Нинова, която ще оглави листата на БСП в София област, определи списъците от кандидат-депутати на левицата като „добро съчетание от опит, младост и енергия”.

В ефира на bTV депутатката от 41-то Народно събрание разказа, че съпартийците й Румен Петков и Румен Овчаров са приели с разбиране новината, че няма да водят партийни листи. „Те се съгласиха, че БСП трябва да отговори на очакванията за подмладяване и подновяване на листите,” коментира Нинова.

„Не съм казал, че не искам да съм депутат. Мисля че при сегашната ситуация има отговорности. които се поемат с всяко действие. Своето решение съм взел съзнателно то не е въпрос на натиск,” сподели Румен Петков.

50:50

50 на 50 е съотношението между стари и нови водачи в листите на БСП. 20% от водачите са жени. Ще има и много младежи в следващата парламентарна група, обяви председателят на БСП Сергей Станишев след днешното заседание на Националния съвет на партията.

„Не сме партия на калинките. Не започваме от нулата. Държим нашите представители да бъдат професионалисти, хора с позиции, с доказани имена, които носят доверие,” заяви Станишев и отхвърли твърденията за вътрешнопартийни чистки.

Според Корнелия Нинова с новите лица БСП има шанс да покаже, че е готова да съчетае опита на по-възрастните с енергията на по-младите си кадри.

Сред другите знакови лица на БСП, които няма да влязат в следващия парламент, са Кирил добрев, Любен Корнезов, Бойко Великов, Петър Димитров, Георги Пирински.

Новите водачи

Михаил Миков, който е бил избиран винаги във Видинския многомандатен район, и на тези избори е предложен за водач на листата във Видин.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски ще бъде водач на листата във Варна, а в Бургас ще води зам.-министърът на регионалното развитие в предишното правителство Димчо Михалевски. В Смолян начело ще е успешната, според БСП, бивша кметица на общината Дора Янкова, В Търговище - Георги Божинов, депутат в няколко народни събрания.

В Ямбол е Атанас Мерджанов, а Мая Манолова отново ще води листата на БСП в Кюстендил. В Монтана е юристът Младен Червеняков, "старо лице" в политиката на левицата.

В Пловдив област водач ще е зам.-министърът на земеделието и бивш председател на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, а в Силистра - Антон Кутев.

Водещ листата в Перник ще е Ангел Найденов, който, ако бъде избран, ще е депутат в пето поредно Народно събрание. Милко Багдасаров, лидер на местната организация, ще води в Кърджали, където БСП трудно успява да отвоюва добро представителство заради доминиращото влияние на ДПС, а на миналите избори пробив направи и ГЕРБ.

Като компромис се сочи предложението за водач на листата в Шумен да бъде Димитър Дъбов. Активният поддръжник на лявото течение в партията Янаки Стоилов ще води във Враца и Русе, в Сливен ще е близкият до Станишев Валери Жаблянов, в Добрич - лидерът на младежката партийна организация Явор Гечев, известен с поредицата в последните дни на публични "разкрития" за корупцията в правителството на ГЕРБ.

В Габрово водач е Йордан Стойчев, във Велико Търново - Мариана Бояджиева, в София област - Корнелия Нинова, спорната зам.-министърка в правителството на Станишев, а в Благоевград - Емил Костадинов.

Близкият до Станишев бивш зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов ще е водач в Ловеч, а ръководителят на кабинета на Станишев на "Позитано" 20 - социологът Татяна Буруджиева, е предложена за Разград.

Евродепутатът Илияна Йотова ще е начело на листата в Пазарджик, а в Хасково - Драгомир Стойнев.

Лидерът на партията Сергей Станишев ще е водач в 25 МИР в София. Той ще води и листата в Стара Загора. В 24 МИР водач ще е Петър Курумбашев, а в 23 МИР - общинският съветник Жельо Бойчев, считан за компромисна фигура, защото е близък до Румен Овчаров.

Недоволство в редиците на левицата

Според участници в заседанието предложенията за разпределение на вторите и третите места е предизвикало напрежение и недоволство. Представители на местните структури са били неприятно сюрпризирани от "спускането" за водачи на листи на хора, които не са познати в съответния район, заради което партийните структури губят желание за работа.

Неприятни емоции са предизвикали и предложенията за избираеми места за коалиционните партньори на БСП. Както е известно, БСП ще се яви на изборите в традиционна коалиция, включваща Комунистическата партия, Земеделския съюз "Ал. Стамболийски", Българската социалдемокрация, "Евророма" и "Нова Зора".

За коалиционните партньори се предлагат вторите места в листите в Плевен, Пловдив - област, Бургас, Варна, Сливен и Хасково. Предложени са и две трети избираеми места - в София област и Кюстендил.

Ето и водачите на листите според официалната информация след Националния съвет на БСП:

Сергей Станишев - 25 МИР-София и Стара Загора
Петър Курумбашев - 24 МИР-София
Жельо Бойчев - 23-и МИР-София
Янаки Стоилов - Враца и Русе
Пламен Орешарски - Варна
Стефан Данаилов - Пловдив и Плевен
Мариана Бояджиева - Велико Търново
Михаил Миков - Видин
Мая Манолова - Кюстендил
Илияна Йотова - Пазарджик
Корнелия Нинова - София област
Ангел Найденов - Перник
Атанас Мерджанов - Ямбол
Антон Кутев - Силистра
Емил Райнов - Ловеч
Димчо Михалевски - Бургас
Явор Гечев - Добрич
Светла Бъчварова - Пловдив област
Милко Багдасаров - Кърджали
Емил Костадинов - Благоевград
Валери Жаблянов - Сливен
Георги Божинов - Монтана
Дора Янкова - Смолян
Драгомир Стойнев - Хасково
Татяна Буруджиева - Разград