"Някой вярва ли на тезата, че съдебната власт е на ДПС? Колко пъти да ви кажа, че има две имена от общо 25 членния състав на ВСС, които са предложени от мен преди 4-ри години. Да това е участието на ДПС в съдебната власт".

Такъв коментир направи лидерът на ДПС Лютви Местан по повод промените в Конституцията, инициирани от ГЕРБ и подкрепени от Реформататорския блок, Патриотичния фронт и депутати от БДЦ.

"Не може конституционните промени да се реализират с нарушение на Конституцията, трябва да бъдем убедени, че всички предложения са от компетенциите на ОНС, и че това са реформите, които ще доведат до повишена отговорност и ефективност на правораздаването в България и трето необходима е промяна на властовата формула", каза още Местан.

Той призова българското управление да се освободи от популистите и ултранационалистите.

"Ултранационалисти, фашисти и недемократични сили не могат да генерират демократични реформи. При друга властова конфигурация при освобождаването на българското управление от ултранационалистите ДПС може да участва в дебатите с друга позиция", подчерта лидерът на ДПС.

„Няма как да очаквате от ДПС да укрепи властта на недемократични сили, които не по наша вина бяха приети за част от управляващото мнозинство“, посочи той. Относно кандидатът на гуверньор на БНБ Димитър Радев той каза, че приветства инициативата номирнираният, които ще бъде насреща в четвъртък с ДПС номинираният за управител да проведе среща с всички парламентарни групи. „Ще получите отговор за позицията на ДПС след разговора с номинирания Димитър Радев“, заяви Местан.

Той смята още, че вносителите на промените в конституцията трябва да убедят не само ДПС, не само парламентарно представените политически  сили, а българското общество и медиите, че всички предложения са от компетенциите на обикновено Народно събрание, а не на Велико народно събрание.

Местан се позова и на авторитетни експерти, които били на  същото мнение и не са пристрастни към опозицията в 43-то НС - Георги Марков и Георги Близнашки.

По отношение на кандидатурата на Димитър Радев, предложен от ГЕРБ за управител на БНБ, Местан каза: "Приветствам инициативата номинираният за управител на БНБ да проведе срещи с всички парламентарни групи, защото това не е обикновена позиция. Ние ще се срещнем с него в четвъртък - да го чуем, да го видим".