Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси заради информациите, че акцизната система е била „пробита”.

В студиото на „Тази сутрин” директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев посочи, че само за половин година около 300 000 транзакции са били изтрити от БАЦИС, като рискове за сигурността е имало през цялото време от май 2013 г. до сегашния момент.

"От една страна, ДАНС установи уязвимост на системата, но от друга в хода на проверката бяха изисквани данни от всички фирми, които са подписали сигнала. Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС“, каза Цацаров, цитиран от „Фокус”.

По думите му няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление: "Данни за такова твърдяно изтриване на записи или ликвидиране, манипулиране на записи може и да изнасят представителите на асоциацията в телевизионните студия, но нито пред ДАНС, нито пред прокуратурата са го направили".

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов уточни, че за петгодишният период, в който БАЦИС работи, е отчетен ръст от 23,1% на приходите от акциз в бюджета на държавата. „През 2012 г. приходите са над 4,4 млрд. лева, а тази година – над 4,9 млрд. лв. Имаме 930 млн. лв. ръст за петте години от началото на работата на системата", поясни той.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също поясни, че при проверката е анализирана цялата налична информация, но не са били констатирани нарушения.