Властта одобри 110 мерки срещу най- масовите престъпления. Планът обхваща следващите 2 години.

В приемането му участваха МВР и представители на всички министерства и общини. Сред целите например е да осигурят безопасност за децата и самотните възрастни чрез по-добър социален патронаж и обучение.

Сред целите е маргинализираните групи да бъдат образовани и квалифицирани, както и да им се осигури заетост.  

Специална кампания сред неграмотните и безработните рискови групи ще се провежда, за да не стават жертва на схеми за източване на ДДС.

МВР ще вземе и специални мерки, за да гарантира прибирането на реколтата и туристическия сезон.

Към момента имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност, обясни силовият министър Румяна Бъчварова, която председателства Националния съвет по превенция на престъпността.

Планът е да бъдат подписани споразумения с отделните ведомства и министерства на базата на годишния план за изпълнение на техните мерки.

По думите на Румяна Бъчварова основните приоритети в плана за превенция на конвенционалната престъпност са изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места, създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи, изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, неправителствените организации, бизнеса и гражданското общество, както и изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване на отговорност и развиване на гражданска култура.

Като последен приоритет тя посочи техническото и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността.

„Всеки един от тези приоритети има и по три цели. Всяко едно от ведомствата предлага мерки за изпълнение на отделните направления“, уточни Бъчварова.

Тя посочи, че срокът за изпълнение на плана е до 2018 г. „Ние ще разработим работни планове година по година с отделните министерства и ведомства и по този начин ще ги разположим във времето“, добави вътрешният министър.