Темата за коалиция между ГЕРБ и БСП не е на дневен ред. Това обяви в предаването „Лице в лице” финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

„Две партии, диаметрално противоположни като идеология, могат да се съберат или, ако искат да съхранят политическия модел, за да не навлязат в него популистите, или когато държавата е в изключително тежка криза и са необходими аварийни мерки. Състоянието на държавата в момента не предполага подобна симбиоза”, обяви финансовият министър.

Той е категоричен, че подобна коалиция не е обсъждана в ГЕРБ.

На въпрос защо партията на Бойко Борисов не може да изкара нито един пълен мандат Горанов отговори, че е можело да изкарат пълен мандат на инат.

По думите му администрацията в министерствата няма причина да е в „шок и паника”, защото през последните години винаги е имало приемственост, особено в Министерството на финансите. Той признава обаче, че при служебни правителства темповете на работа намаляват.

Владислав Горанов призна още, че в един момент не е знаел дали е по-добре да се изтегли проектобюджета за 2017 г., подготвен от неговия екип, или да продължи да настоява за приемането му.

„Алтернативата беше да изпълнява миналогодишния бюджет, но тогава нямаше да може да се увеличат минималната работна заплата, заплатите на общинската администрация, на социалните работници и на учителите. Затова е по-добре да бъде приет този бюджет”, обясни финансовият министър.

Относно спора с БСП за плоския данък министърът в оставка обяви, че плоският данък е много по-справедлив от гледна точка на данъкоплатеца и в резултат на това много по-лесно се събира и постъпленията са повече. Той допълни, че много европейски държави вървят към въвеждането му.

Според Горанов в казуса „КТБ” най-големият проблем освен начина, по който е управлявана банката, е безвремието от обявяването й в неплатежоспособност до назначаването на синдици.

Вижте цялото интервю във видеото: