Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи от длъжността „съдия” бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, предаде „Фокус”.

Причината е, че на 19 април т.г. тя беше окончателно осъдена условно за това, че като длъжностно лице противозаконно е разрешила да се използват специални разузнавателни средства. Става дума за скандала „Червеи”, в хода на който стана ясно, че ДАНС е използвала СРС за достъп до вътрешни системи в МВР за по-голям от разрешение срок.

Янева, която при назначаването си и голяма част от кариерата си на председател на СГС беше сочена за близка до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказа замесена и в друг сюжет, на който е своеобразна кръстница – „Яневагейт”. В появили се в интернет записи гласове, за които се твърди, че са на нея, Румяна Ченалова и адвокат, обсъждат проверката срещу шефката на СГС.

Разговорите осветляват сложни задкулисни връзки между политици, бизнесмени, медийни собственици, магистрати, прокурори и др. Ченалова, която също се смяташе за близка до определени властови кръгове, потвърди участието си в разговорите, след като сама беше отстранена от съдебната система и стана обект на няколко разследвания.

Адв. Момчил Мондешки, чийто глас се чува в записите, твърди, че те не отразяват действителната ситуация в държавата.

Владимира Янева обаче на този етап продължава да не коментира темата.