Върховният касационен съд потвърди окончателно оправдателната присъда на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото за длъжностно присвояване, за улесняване на което е извършено престъпление по служба.

Според обвинението бившият силов министър е присвоил над 50 000 лева, изплатени на бившия началник на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Именно търновският антимафиот беше в основата на друго дело – за шестте министерски „Не”-та под искането за подслушването му. Цветанов първоначално беше осъден на две инстанции, но след обрат във ВКС сега и по този случай се чака решението на Темида.

По отношение на делото за присвояване, върховните съдии приемат заключението на колегите си от СГС и САС, че действията на Цветанов не нарушават Закона за МВР. Прокуратурата твърдеше, че ексминистърът е помогнал на Тодоров да напусне системата със солидно обезщетение, макар да е бил обект на разследване.

„Образуването на наказателно производство и привличане на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР – чл. 245 от ЗМВР (отм.), противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност по чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс”, категорична е касационната инстанция.