Поне 11 министри от правителството в оставка са призовани днес и утре в столичното следствие във връзка с турските ваксини, заради които бяха повдигнати обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов и заместника му Адам Персенски.

Дарението на ваксините е одобрено с неприсъствено решение на кабинета от 28 май 2015 г.

Министрите трябва да дадат обяснения с какви мотиви са взели решението.

Първа днес в столичното следствие се яви вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, която влезе и излезе мълчаливо.

Снимка: Ладислав Цветков

След нея пристигна и военният министър в оставка Николай Ненчев. На въпрос на bTV дали вижда политически отпечатък в действията на прокуратурата и привикването на министрите в оставка, той отговори: Вероятно да.

По-късно той обясни, че е бил разпитван дали подписът под решението на Министерския съвет за бартера с ваксините е негов. 

Вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова също беше сред призованите. По думите й, щом се е стигнало до това да това решението да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата.

Затова има и доверие към тази процедура и се вземат такива решения. Не съм участвала в дебата по тази тема. На правосъдието трябва да се съдейства, това не е нередно. Не мисля, че това е политически натиск, а процедура, каза още тя. 

В следствието се очакват и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева.

По-рано пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че обвиненията срещу Москов нямат връзка с оставката на кабинета. Тя подчерта, че те са били готови още в края на септември, но от прокуратурата са решили да изчакат след провеждането на президентските избори.

„Никой не е изчислявал дали някой ще си подаде оставка след кандидатпрезидентската кампания”, категорична беше тя.