Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. По този депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин коментира в студиото на "Тази неделя" работата на кабинетите „Станишев” и „Орешарски”.

Той изрази недоумение от ниската подкрепа за БСП, тъй като тя имала „най-прогресивните идеи” и „защитава интересите на една огромна част от българските граждани”.

Вигенин отхвърли и тезата, че с действията си като външен министър е настроил русофилите срещу БСП. По думите му не може да се постави под въпрос европейското членство на страната, но и не може да се твърди, че кабинетът „Орешарски” е провеждал антируска политика.

Прераждане

Попитан дали наистина в БСП има фараони (както твърди Кирил Добрев), Вигенин отговори: „Ако БСП иска да бъде силна, трябва да спрем това постоянно самоизяждане в медиите, никой не иска да се идентифицира с отбор, в който има постоянни крамоли. Че трябва да има промяна в отбора, това е естествено”.

Бившият първи дипломат напомни, че двама от членовете на прословутата „тричленка” на Столетницата (Евгени Узунов и Катя Николова) не са били народни представители, докато Добрев ще е в парламента за четвърти мандат.

По думите му Изпълнителното бюро не е като някогашното Политбюро и работата в него е свързана с повече задължения, отколкото с дърпане на конците вътре в партията.

„Трябва да има минимално съвпадане между Изпълнителното бюро и парламентарната група, защото и без това не сме много сега. Едните трябва да се заемат изцяло с партията, а другите – с парламентарна дейност, защото там ще се види новото лице, новата политика на БСП. Парламентарната група е ключов елемент от възстановяването на БСП.

Преговори – добре, преговори с Борисов – да видим

Кристиан Вигенин не спести положителната си оценка за срещите, които ГЕРБ провежда с парламентарно представените партии: „Едно добро начало, защото ГЕРБ от самото си създаване са били много самовлюбена партия. Нейният лидер - също. Може би беше добър ход, че той не участваше в преговорите”.

Бившият външен министър посочи, че сега въпросът е дали със „стъпването на терена” на Бойко Борисов ще продължи пътят на българската политика към Европа или всичко ще приключи.

Вигенин се придържа към прогнозата си от изборната нощ за правителство на ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт, като, по думите му, то има потенциал да внесе стабилност, ако се запази проявяваната до момента диалогичност.