Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция.

„По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на отношенията на България и Гърция”, посочи той. Според него с действията си вселенският патриарх е демонстрирал неуважение към българския патриарх и българската църква и това посещение ще се отрази на бъдещите активности на БПЦ.

По думите му цялото посещение на патриарха у нас е било „доста странно”, като то не е било съгласувано с българския патриарх Неофит, който е трябвало „да действа в движение”.

Вигенин атакува и президента Росен Плевнелиев, който връчи орден „Стара планина” на Вартоломей. По думите му държавният глава е действал без решение на Министерски съвет. „Можем да се върнем назад във времето, когато се опитах да въведа известен ред – този ред беше нарушен веднага, след като нашето правителство падна. Този орден се раздава за щяло и за не щяло”, коментира бившият министър.

По отношение на провелия се днес КСНС, Кристиан Вигенин отбеляза, че консултативният съвет се е събрал „по много обща тема” и са били казани „доста общи приказки”.

Според него ЕС все още не може да погледне сериозно на бежанския проблем. „Има нарастващо недоволство в ЕС от това, че не могат да се вземат адекватни решения, които да са дългосрочни”, подчерта той и поясни, че оказването на помощ и съдействие на бежанците трябва да е съобразено с факта, че много държави обмислят издигането на вътрешни граници и така цялата идея на ЕС е изложена на риск.

Според Вигенин, ако 28-те не стигнат до решение на бежанския проблем, на преден план ще излязат ксенофобските партии, които биха застрашили оцеляването на общността.