Ако ДПС не престане да спекулира с възродителния процес, да нагнетява напрежението, това може да доведе до косовския вариант в смесените райони”, каза Велизар Енчев в ефира на Лице в лице.

По думите му в смесените райони ситуацията започва да прилича на тази в Косово. Българската реч не е добре посрещана и силно се капсулира един етнос на верска основа. „ДПС държи в ръцете си етническия мир”, заяви Енчев. Според него косовският вариант е реален и другите български партии трябва да се опитат да навлязат в тези смесени райони преди да е станало прекалено късно.

ДПС сляпо следват волята на Ердоган и република Турция”, категоричен бе Енчев. По думите му при гласуването на декларацията за признаване на арменския геноцид, партията на Лютви Местан не се е отнесла с уважение и са направили огромна грешка напускайки залата. „Бяха длъжни да станат на крака, а те излязоха  – също форма на етническо и политическо напрежение”, добави още Енчев.

Борисов дойде в парламента и нареди публично на своите депутати да напишат думата „изтребление” вместо геноцид”, възмути се Велизар Енчев. Според него съществуват два фактора за смяната. Вътрешният фактор е влиянието на ДПС върху премиера Бойко Борисов. „Те са основното колело на коалицията, и са му необходими”, коментира той. А вторият е външен фактор - натискът от република Турция. Въпреки това турското правителство е останало доволно, по думите на Енчев, защото разговорът с българския консул в Истанбул е бил нормален и „не е имало остра реакция на вербално ниво”.

ДПС се изживява като единствен незаменим автентичен представител на мюсюлманското малцинство в България и внедрява страх с възродителния процес”, добави още Велизар Енчев.

Относно казуса с Комисията по досиета, Енчев подчерта, че не желае да закрива комисията. Той определи пропуските в сигурността на комисията като „престъпление по служба” и немърливост.