Не ми е удобно да попитам г-н Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Такива престъпления се разкриват по медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки. Това заяви председателят на Конституционния съд Борис Велчев на конференция, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас, съобщава БГНЕС.

„Но и да разкрием престъплението не можем ефективно да му се противопоставим с действащия НК”, констатира Велчев. „В някои свои части той е безнадеждно остарял. Декриминализацията (на някои престъпления - б.р.) е изход, народът би реагирал недобре на това, но ние затова сме на тези постове, за да се вземат подобни решения”, подчерта бившият главен прокурор.

По отношение на самата съдебна реформа, той отбеляза: „Изкушение е да се говори за съдебна реформа, напоследък за нея говорят всички и колкото по-малко разбират, толкова по-шумно говорят за нея”.

Снимка: БГНЕС

Самият Цацаров също коментира разработките за корупция във висшите етажи на властта. И даде пример, че ГДБОП няма нито една разработка за това: „Най-високото ниво, до което се е стигнало е до председател на агенция”.

Той обаче бе категоричен: „Убеждението, че прокуратурата е една библиотека, където има папки, папки и главният прокурор ги натиска да не влязат в съда, е невярно”.

Главният прокурор призова да не бъде превръщано държавното обвинение в политически играч. Според него евромониторингът не е полезен за България, защото дава оценки, които само подхранват политическите борби у нас.

„На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по механизма за проверка”, каза Цацаров.

„Мониторингът на България продължава именно защото нямаме напредък в наказателното производство. Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами, със собствени сили да се справим с проблемите”, подчерта председателят на ВКС Лозан Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че европейският мониторинг върху правосъдната ни система подхранва "вътрешни политически борби". Съдия № 1 пък предупреди, че Брюксел може да ни наложи съдебен борд.