За доброволния отказ от имунитет са необходими определени качества, които не всеки депутат притежава. Това обяви в предаването „Лице в лице” зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев по повод сагата с имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров.

По думите му гратисният период от 15 дни, който се дава от депозирането на искането на главния прокурор до гласуването за сваляне на имунитет, се дават, за да има шанс народният представител сам да вземе решение. Той напомни, че председателят на тяхната група Цветан Цветанов сам се отказа от имунитета си.

Велчев обяви още, че на председателски съвет днес в парламента е взето решение за създаване на комисия, която ще разгледа въпроса с имунитета на Сидеров. От ГЕРБ в комисията ще влязат Димитър Главчев, който ще бъде предложен за председател, и юристът Данаил Кирилов. От всяка партия ще има по двама представители плюс един независим депутат, уточни депутатът от ГЕРБ.

Относно промените в конституцията относно имунитета на депутатите Велчев уточни, че се касае за отпадане на чл. 70 – за престъпления от общ характер. Според него трябва да се запази чл. 69, който дава защита на депутатите за начина на гласуване и изказвания в зала.

Заплахите на Сидеров, че ще предизвика гражданска война, ако му отнемат имунитета, Велчев коментира с думите: „От Сидеров не зависи общественият мир в държавата”.

Според зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ за хаоса в зала „Арена Армеец” в София, свързан с изборните книжа, е виновна Общинската избирателна комисия (ОИК), която е подчинена на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той уточни, че няма как Столичната община да е виновна, след като ОИК не е подчинена на кметството. Въпреки това още през август кметът Йорданка Фандъкова е поискала членовете на ОИК да се увеличат от 19 на 39, нещо което е разрешено при избори 2 в 1. ЦИК обаче взела решение да не се увеличава съставът с мотива, че има избори и референдум, което не било избори 2 в 1.