Народното събрание одобри еднодневните трудови договори с промени на второ четене в Кодекса на труда. Темата скара депутатите в парламента.

Решението беше прието със 118 гласа „за” и само 15 против. Срещу предложението бяха от БСП, като според тях така ще се експлоатират работниците и служителите, които оставали незащитени.

Тези договори ще могат да се сключват до 90 дни в годината и основно ще се ползват в земеделието и сезонния труд. Те обаче не се зачитат за трудов стаж.

Това е абсолютно, който обърква основни принципи на трудовото право и противоречи на международни конвенции, каза лидерът на социалистите Михаил Миков.

Дайте шанс да видим дали ще работи в земеделието, призова Владислав Николов от ГЕРБ.

В момента работят много хора в селското стопанство без никакъв договор, именно по този начин тези хора ще бъдат узаконени, отбеляза Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Трогателно е експерименталното ви любопитство спрямо трудовото законодателство, репликира социалистът Миков.

Депутатите приеха още, че отпуските вече ще могат да се използват и следващата календарна година, но само шест месеца след края на годината, за която са били предвидени. Те ще се погасяват по давност както и досега – две години след годината, за която са се полагали.