Вдигането на минималната заплата не е проблем за бюджета, но ще се отрази на бизнеса и може да доведе до съкращения. Това заяви председателят на ресорната комисия в парламента Менда Стоянова.

„Ако трябва да бъда откровена, не е добра новина. Въпреки всичко обаче, за да се отговори на обществените очаквания, както и след дебатите в Съвета за тристранно сътрудничество се тръгна към повишаване на минималната заплата, на което много държат синдикатите и неправителствените организации, а работодателите не дадоха достатъчно аргументи за запазването й”, посочи депутатът от ГЕРБ в студиото на „Лице в лице”.

По думите й мнозина виждат във вдигането на минималните възнаграждения и възможност за повишаване на всички заплати, тъй като обикновено най-ниско платените са хора без образование, трудов стаж и умения и е логично да има определена стъпка и за останалите.

„Не всички фирми могат да си го позволят”, коментира Менда Стоянова.

В отговор на въпроса дали този ход няма да повиши покупателната способност и потреблението, председателят на бюджетната комисия подчерта, че България е „малка икономика с малък вътрешен пазар” и не може да се разчита с него да се издърпаме „като Барон Мюнхаузен”.

Менда Стоянова подчерта, че страната ни е зависима от процесите в ЕС, където се наблюдава забавяне.

Запитана защо преди година е имало протести срещу тегленето на нов дълг от кабинета „Орешарски”, а сега няма подобни мероприятия, тя коментира, че реалният ръст на дълга е 2 млрд. лева, а останалото е рефинансиране на стари задължения и като цяло позицията на страната ни не е лоша.

Не ни е страх да спрем цесиите в КТБ

Менда Стоянова беше категорична, че цесиите в КТБ трябва да останат за след края на процедурата по несъстоятелност на банката. По думите й няма причина за притеснения от евентуални съдебни дела на едри вложители, които се опитваха да спасят парите си.

„По стар български обичай винаги всичко се жали в България и то до възможно най-висока инстанция. (...) Има много други дела, които отиват в Страсбург. Това, че някой заплашва, че ще жали, не смята, че значи, че трябва да се откажем от това законодателството да е справедливо”, заяви тя.

По думите й никъде в Европа при фалит на банка не се разрешава прихващане на кредити и депозити извън гарантираните.

Депутатът от ГЕРБ за пореден път призова гуверньора на БНБ Иван Искров да поеме отговорност, което навсякъде на света означавало оставка.

„Аз мисля, че ако г-н Искров не иска да поеме тази морална отговорност, ще трябва да изчакаме да му изтече мандатът през октовмри”, коментира Стоянова.