Възрастта за пенсиониране няма да расте през 2014 г. От 2015 г. ще зависи от това колко средно живеем, след като се пенсионираме. По тази идея е постигнат консенсус в Консултативния съвет за стабилизиране на осигурителната система.

В момента мъжете живеят средно около 14 години след като се пенсионират, а жените - около 20. Ако тази продължителност е наратнала например с 6 месеца от 2012 до 2014 г., то с толкова ще нарасне и възрастта за пенсиониране от 2015 до 2017 г.

„Идеята е случайни хрумвания, както беше през 2012 г., на един или друг политик да не дават възможност за изкривяване на предварително зададени модели", обясни социалният министър Хасан Адемов.

Ако стане факт, правилото ще засегне само най-масовата - трета категория труд. То няма да важи за стажът, който ще продължи да си расте плавно с по 4 месеца на година, както досега.

За Цвета Борисова, която днес подава документи за пенсия, новият модел е по-справедлив. „За съжаление в България не живеят дълго, а и тези които живеят, са много болни, нетрудоспособни", казва тя.

Подобно правило вече са въвели редица страни в Европа, сред които Чехия, Италия, Дания и Гърция. „Въвеждане на тази връзка между продължителност на живот и възраст за пенсиониране ще значи и друго - ако няма нарастване на продължителността на живота, няма да има нарастване и на възрастта", заяви Иван Нейков от Балкански институт по труда и социална политика.

Тепърва предстои да се постигне консенсус при какви нови условия ще се пенсионират от 2015 г. работещите при тежки условия на труд, както и полицаи и военни.