Искането на оставка е политически акт. То е лишено от опора в закона, лишено е от политическо единство и от правна логика. Това е акт на популизъм, а публично скроените скандали са изкуствено създадени. По този начин членът на ВСС Михаил Кожарев коментира на заседанието на съвета вчерашното искане на ГЕРБ и РБ кадровиците да подадат оставки.

„Защо нито веднъж проблемите не се разискват от трите власти заедно? Сривът на едната власт ще доведе и до срив на другите. Ето защо няма да си подам оставката. Апелирам за среща на трите власти”, каза още той.

ВСС прие официална декларация, с която отказва да се саморазпусне. В документа искането се определя като груба намеса в работата на независимата съдебна система.
Той беше подкрепен от 19 кадровици, които, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, гласуваха с вдигане на ръка. Свалената от поста представляваща съвета Соня Найденова не гласува.

"Прекратяването на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в закона за съдебната властне само няма да доведе до подобряване на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия", каза заменилият Найденова Димитър Узунов.

„Декларацията е лицемерна и има за задача да измести вниманието от истинските проблеми. Смятам, че трябва да решим какво ние можем да направим за решаването на истинските проблеми - какво ще направим с вакантното място вече две години за председател на апелативния съд, с борбата с корупцията по високите етажи на властта”, коментира на свой ред Калин Калпакчиев.