Комисията по вътрешен ред и сигурност на НС преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за МВР. 11 от депутатите в парламентарното звено гласуваха за отхвърляне на ветото, а 8 бяха против.

След заседанието вътрешният министър Цветлин Йовчев не скри, че е доволен от вота. Законът бил прекалено важен и трябвало да бъде приет. „Важно е в момента за стабилността на системата”, каза той. Според него в последните месеци станало ясно, че „МВР е един от основните фактори на стабилност в държавата”.

Йовчев не се нае да коментира самото вето на президента като се аргументира, че не е следил изцяло и в детайли коментарите. Според министъра, всяко следващо мнозинство, ако се загледа внимателно в текстовете на закона, ще го намери за рационален.

Шефът на МВР отново увери, че с този закон ведомството нямало как да бъде превърнато в машина за репресии. „А можеше да бъде превърнато в такава машина, поради възможността на министъра на вътрешните работи да оказва контрол и въздействие върху всички процеси”.

По въпроса за оставката на правителството и сценариите след това, Цветлин Йовчев определи като спекулации информациите, че го готвят за служебен премиер.

„В момента аз съм поел ангажимент към министър-председателя Пламен Орешарски, който го изпълнявам до край. Това, което мога да направя до последния ден, ще го направя и ще положа старание за това, че който дойде след мен да се чувства по-комфортно”.