Външният министър Даниел Митов е играл ролята на преводач при разговори между премиера Бойко Борисов и лидерите на Турция и Израел. Това става ясно от думи на министър-председателят на правителствената среща днес.

„Два кораба ни се губят. Влизайки в нашите териториални води, са изключили системите. За единия снощи имах дълъг разговор с колегата Ердоган (президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – бел.ред.), специални поздрави на всички на българското правителство, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика”, отбелязва премиерът.

„Преди това и с Нетаняху (премиерът на Израел Бенямин Нетаняху – бел.ред.) разговарях – също специални поздрави на всички нас. Знаете, правят правителство, дано да им е успешно, но ги поздравихме и си поговорихме доста по всички теми”, допълва Борисов.

Премиерът подозира корабите, чиито системи са били изключени, в контрабанда на гориво. „Единия кораб ни го задържаха на Турция, нямат никакви документи. Нямат никакви документи за това какво са правили насам в нашите териториални води. Другият сега се обяснява”, обяснява той.

Борисов е възложил на главния секретар на МВР да провери „всички граничари, които са били на работа (тъй като имаме такъв център за следене на всички движения в морската ни територия, свързана с Шенген и т. н., уникален – космически център!)”. „Изведнъж се оказва, че два кораба, влизайки в нашите териториални води, изведнъж загубват всякаква връзка. Три дена никой не ги търси”, коментира той.

Според него ако корабите действително са изчезнали от радарите, това би означавало, че са потънали. А това от своя страна би трябвало да доведе до обявяване на тревога от граничната полиция за бедстващи хора.

„Така че, тихичко сега – всички, които са били на смяна тогава, ще бъдат проверени и ако се докажат нарушения, ще бъдат дадени на прокурор, разбира се. Защото те какво правят? Допрат се двата кораба, прехвърлят горивото, разпръснат се и хайде, след това в така наречените ведомствени бензиностанции”, допълва той

Премиерът се обръща към министъра на земеделието Десислава Атанасова, че заради такива случаи има „такъв вой”, „че толкова пречим на оранта или на тракторите”. „С една дума, една добре смазана машина, но виждате, че с 67-68% трите големи компании, които внасят горива, са вдигнали продажбите. Така че, ще ги гоним”.

Той възлага и на министъра на транспорта Ивайло Московски проверка на капитаните на корабите, за да се искат парите и да се попълни дупката в бюджета.