Демонстрирането на връзка и подкрепа от страна на Турция за партия ДОСТ е това, което попречи на проекта на Лютви Местан. Около тази теза се обединиха журналистката Валерия Велева и политологът Александър Маринов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Проектът ДОСТ тръгна куцо от самото начало – много демонстративно, много изкуствено, с груба, ненужна чужда намеса“, каза Маринов.

Снимка: bTV

„Местан го направи много агресивно и провокативно спрямо цялата държава и цялото общество. Не може един политически проект да тръгва с абсолютното вмешателство на чужда сила, няма значение коя е силата, с диктат на чужд посланик върху всички български институции и най-тежкото – с много силна, агресивна кампания по места върху българското население да се записват в тази партия“, добави Велева. По думите ѝ на български граждани са предлагани бизнес, заплати, изнудвани са с роднините им в чужбина. „Този натиск е недопустим и е предмет на реакция на други институции“, посочи тя.

Снимка: bTV

На въпрос достатъчни ли са аргументите на Софийския градски съд да откаже регистрация на ДОСТ, Маринов отговори: „Това внушение, че зад новата партия стои турската държава и лично нейното ръководството, беше умишлено, натрапчиво, дразнещо и глупаво, защото цялата тази идея беше много конюнктурно замислена. И до ден днешен Местан се самоопределя като евроатлантик, радикален, краен. В онази ситуация това хвана дикиш. Сега отношенията между Турция и Русия се промениха и Местан доста увисна“.

„Просто той стана излишен – добави Велева. – Спъна се в началото на своя старт“.

По думите ѝ обаче четем повърхностно мотивите на съда. Магистратите намират противоречие между думите в документите и заявените дела на ДОСТ. Много ясно в мотивите на съдията се казва, че тази партия най-вероятно ще действа, ако не на верска или расова, то поне на етническа основа. Смятам, че съдийката много тънко е действала и се е опитала да удари Местан точно на базата, на която се смята, че той владее ситуацията.

Има много съмнения, които, по някакви причини, Местан и неговите колеги отказаха да разсеят. Припомням, съдът искаше някакви разяснения. Те реагираха малко високомерно и неглижираха съда, което му даде допълнително основание да бъде взискателен, каза Маринов.

Според Велева решенията на съда не може да бъдат коментирани, можем да се опитваме да влезем в същината на мотивите. Но проблемът при ДОСТ не е на съда, а на националната сигурност. Наистина Местан не разсея никакви съмнения, напротив, те (от партията, бел. ред.) непрекъснато ни провокират.

Това е принципен и политически въпрос, коментира Маринов. Трябва да имаме нулева толерантност към всеки политически проект, който се афишира и разчита на нечия външна подкрепа, без значение каква е. „Българската политика трябва да се прави от българи за българи и точка“.

По думите на Велева ДОСТ и Местан са отречени от българския политически живот и вероятно ще последва съдбата на всички други, които се отцепиха от ДПС.

Вижте целия разговор във видеото.