Не мисля, че чак толкова много трябва да се робува на псевдо протести. По този начин вицепремиерът, лидер на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти” Валери Симеонов коментира в студиото на „Лице в лице” процесите в страната и реакциите на властта към тях.

„Хората могат да протестират срещу каквото желаят, това е тяхно демократично право. Доколко е основателно е друг въпрос. Доколко ще е полезно протестиране по неизяснени въпрос или въпроси, по които държавата не може да има отношение е друга гатанка. Спомняме си едни протести в Пловдив в защита на д-р Димитров, пък тя, работата, май излезе малко по-различна”, заяви националистът.

Хиляди хора поискаха свобода за медика, арестуван във връзка със смъртта на крадец. По-късно стана ясно, че голяма част от тиражираните информации около инцидента – че жената и детето на доктора са спели на горния етаж, че е имало борба, че оръжието е на нападателя и т.н., се оказаха неверни. Нещо повече, според прокуратурата Иван Димитров е дебнал рецидивиста в продължение на половин час и след това се е опитал да заличи следите от стрелбата с помощта на свои приятели.

Преди това обаче евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки публично поиска освобождаването на доктора, а партията използва случая, за да лансира законови промени, които да разширят кръга на неизбежната отбрана в т.ч. и с огнестрелно оръжие.

Когато му беше напомнено за това, Симеонов коментира: „Толкова по-зле за такива политици. Аз и НФСБ умишлено сме се въздържали, тъй като имахме един горчив опит от един друг такъв криминален или по-скоро битов инцидент във Враца. При него почина едно младо момче от сърдечен удар, а преди това цялата държава беше скочила срещу хората, които имаха нещастието да пресекат пътя на това момче и то да сложи един бокс и да ходи да се бие с тях”.

Като друг пример за „безсмислени протести” той посочи акциите срещу разширяването на ски зоната в Пирин: „И те не знаят срещу какво протестират с едни големи плакати „Спасете Пирин”… То май Пирин трябва да се спасява от тях”. Симеонов отново подчерта, че развитието на курорта не представлява риск за природата.

Лидерът на НФСБ за пореден път заяви, че няма да се извини за твърдението си, че руският патриарх Кирил е „второразрядно ченге от КГБ”. Тези му думи разгневиха партньора му в „Обединени патриоти” Волен Сидеров, който даже отбеляза, че коалицията би мога да продължи и без Валери Симеонов.

„И за мен, и за Волен Сидеров, и за Красимир Каракачанов интересите на държавата са над всички други – включително и външни интереси към големи държави”, подчерта вицепремиерът.

Според него различията им със Сидеров са свързани с вижданията за ролята на религията в обществото, но всеки в коалицията споделя, ако има проблеми и така не се трупа напрежение. „Когато моите партньори поискат оттеглянето ми, аз ще се оттегля”, подчерта Симеонов и потвърди, че е много вероятно на следващите избори „Обединени патриоти” да не бъдат в същия формат, който виждаме в момента.