С протестите на българите в чужбина срещу промените в Изборния кодекс „Протестна мрежа“ изпълнява поръчка – легитимация на вето на президента. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите му „всички са от кръга на Капитал“ и се спонсорират от две места – Отворено общество и фондация „Америка за България“. Той нарече Мрежата още „малка група“ и „соросоиди“.

Президентът си прави активно мероприятие, каза Симеонов. Според него държавният глава има интерес да се обозначи в съответната политическа ситуация, защото вероятно има амбиция да продължи мандата си. Но понеже няма куража да го направи сам, използва „подгряваща група“, „клакьори“.

В законова държава е недопустимо да се оспорват текстове на приет вече закон, каза още Симеонов.

Никога не е ставало въпрос за противопоставяне на българите в чужбина, каза той и обясни, че писмото му, предизвикало масово недоволство в социалните мрежи заради езика, които използва, е изпратено до представител на „Протестна мрежа“ – „тази малка група, оврякали цяла България“. „Нищо лошо не съм казал, казал съм на „Протестна мрежа“ да не ни се мотаят в краката, когато се опитваме да направим нещо, което в България се опитваме да направим от 25 години – да се спре влиянието от Турция“.

Той защити промените в Изборния кодекс, като каза, че „става въпрос за защита на ангажименти, които сме заложили в нашата програма“. С тях се ограничават 90 – 100 хил. гласа от Турция. Сега ще имаме само шест секции в Турция, т.е. най-много 9000 гласа, „честито на [Ахмед] Доган и [Лютви] Местан“. 25 години България страда от тази огромна манипулация, в която Турската държава се намесва в българските работи, посочи съпредседателят на ПФ.

Симеонов отказа да отговори на въпроса дали ще бута кабинета.

Вижте целия разговор във видеото.