Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че допълнителните 100 млн. лв., които премиерът Бойко Борисов одобри за повишаване на полицейските възнаграждения, не са съгласувани с Патриотите и той самият не подкрепя отпускането им. Това каза Симеонов в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му предстоят обсъждания между коалиционните партньори във вторник. Полицейските протести той нарече рекет и добави, че даването на тези пари е „наливане на вода в каца без дъно”.

„Изненада ме тази позиция на премиера. Скептичен съм, защото ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Има достойни служители на МВР, но трябва да се направят промени, за да бъдат ефективно използвани парите. Това е рекет да се протестира в първия ден на европредседателството”, каза той.

По повод протестите вчера Симеонов каза, че „гледаме да си покажем магариите при всяка възможност”. Той добави, че не са били девет протеста, ами два и половина и не са били насочени към еврокомисарите, а към нашите вътрешни проблеми. "Не мисля, че беше сега момента - натоварихме повече полицията, всичко това са пари", посочи той.

Вицепремиерът допълни, че не само полицията има нужда от по-високи заплати, а цялата администрация в страната. „Не се чувствам извъртян, трябва да се опитаме да разберем какво му е положението на премиера, полицаите заплашват да блокират улици”, допълни той.

Симеонов заяви ангажимент да отговаря за спазването на закона, да няма нередности и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт.

„Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство”, каза той. По думите му за Банско няма мераклия да застрои 8% площ, камо ли 48%.

Попитан дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, Симеонов отговори: „Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството“. 

„Има една остра съпротива на Зелените, организирана още от 90-те години, за да ограничи зимния туризъм. В закона за горите има текст, който забранява изграждането на спортни съоръжения без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо”, заяви той.

НФСБ планира да внесе промени в закона и да отпадне този текст. 

„Ние заставаме зад всички курорти. Държавата трябва да защити интереса на инвеститора на Банско. Там има безобразни опашки, които отблъскват хората. Не виждам защо се вторачваме в Банско, а например София винаги се избягва и заобикаля и от еколози и медии”, добави Симеонов и даде пример, че и Чепеларе, Пампорово, Гела също имат нужда от разширяване.

Вицепремиерът добави, че е спокоен за коалицията.

По думите му установяването на НФСБ на „Раковска” 134 не е подарък. „Вчера влязохме в тези помещения, които ни се предоставиха. В плачевно състояние са, не е правен ремонт”, коментира той. По думите му сградата е знакова и за него, защото е сред първите основатели на СДС в Бургас.

По повод нова снимка, показваща Елена Йончева при срутен участък от ограда при турската граница, Симеонов заяви, че районът е такъв, че подобни стихии се случват. „В периода на големи дъждове има паднали участъци - виждате ли какво се е съборила, каква стихия е. Наклоните са стръмни, маса от дървета и камъни”, описа той.

Вицепремиерът уточни, че в последните три седмици няма нито един минал през оградата. Това е не само заради съдействието на турските власти, но и заради натрупания опит на полицаите.