Прибързаните акции на прокуратурата просто ги приемете като опити на главния прокурор да се хареса на новите властници. Това коментира в студиото на „Лице в лице” лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с множеството обвинения срещу министри, депутати и кметове, повдигнати през последните дни.

„Какво беше това привикване на министри да дават обяснения в Националната следствена служба? Това беше грозно”, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт.

Той посочи, че „има низходяща статистика по отношение на ГЕРБ” и това е нормално, тъй като има изхабяване на личностите в управляващата партия. „На следващите избори ГЕРБ няма да направят и 700 000 гласа, последния път събраха 840 000 заедно с ДОСТ”, посочи националистът.

Именно заради това той не изключва възможността за ляво управление. Валери Симеонов не изключи възможността за съвместна работа с БСП, като подчерта, че това зависи от състава на следващия парламент.

Плевнелиев беше слаб президент, но Първанов беше още по-слаб

„Моята гледна точка е, че имахме слаб президент” – така Симеонов коментира днешния отчет на Росен Плевнелиев. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов „се е изпуснал”, че държавният глава му е бил предложен за строителен министър от кръга „Капитал” (твърдение, от което премиерът след това се отметна-б.р.).

Лидерът на НФСБ обвини Росен Плевнелиев в „сервилност към Република Турция” и допускане на южната ни съседка да се меси във вътрешната ни политика. Като примери Симеонов даде обиколката на вицепремиер Бекир Боздаг в смесените райони, изпращането на Надежда Нейнски като посланик в Анкара и отказа от провеждане на КСНС за бежанците през лятото.

В същото време националистът подчерта, че по време на правителствената криза след изборите президентът се е държал най-адекватно и до последно се е опитвал да спаси парламента. „Плевнелиев не е най-слабият президент до момента – дъното и до момента успява успешно да го държи Първанов, този пък не можа с нищо да се запомни за два мандата”, заяви Симеонов.