В БСП има поредица от назначения и поредица от уволнения, зад които не стои нищо професионално. Националният съвет на партията не дава отговори на тези въпроси. Това заяви бившият вътрешен министър и бивш депутат от БСП Румен Петков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Предприемат се действия встрани от партията, които се вземат от незнаен кръг. Имаме скандални решения за уволнения”, обясни Петков.

„Не са тайна връзките на Моника Йосифова с такива хора, и под това нямам предвид нищо нехигиенично. Като посочвам Моника, го казвам с притеснение и болка. Договорът с Хохегер (австрийският лобист, нает от Тройната коалиция – бел. ред.) буди въпроси от морално естество, когато правителството плаща едни пари а част от тях се връщат обратно при конкретен човек, близък до премиера”, допълни Румен Петков.

По думите му, договорът с лобиста, чийто български партньор бе ПР-агенцията на съпругата на Сергей Станишев - Моника Йосифова, е бил обсъден „на прима виста” и без предварително съгласуване с членовете на Министерския съвет под председателството на Сергей Станишев по време на Тройната коалиция. „Това е единственото решение от такъв характер, което не е съгласувано с коалиционните партньори. Грозният резултат е, че тези пари се връщат при Моника, която е толкова близка с председателя на партията и тогава министър-председател”, допълни Румен Петков.

Той разкритикува избора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, в чиято сфера е поредният вот на недоверие от страна на опозицията от ГЕРБ. „Говори се, че е номинация на БСП, но в Националния съвет нямаме информация. Аз в този регионален министър не виждам особен експертен потенциал”, коментира Петков.

Като друго спорно уволнение той посочи това на ВиК шефа в Стара Загора, което Петков обвърза с името на Красимир Янков, организационен секретар на БСП и депутат от парламентарната група на левицата. „Аз си позволявам да кажа това име, което буди интерес с действията си на територията на Бургас, Стара Загора, Варна. Такива решения провокират съмнения”, продължи Румен Петков.

Като други спорни имена сред кадровите решения на БСП бившият вътрешен министър посочи Мартин Захариев и Петър Стоянович. Депутатът бил „последователен антикомунист”, чието участие именно в тази конфигурация на властта трябвало да бъде ключово. „Културният министър е единственият интелектуалец, който искаше да маха Вапцаров от учебния план”, допълни Румен Петков.

„БСП не може да излезе от тези 18%, защото не вземаме решения който да разширяват, подкрепата вляво. БСП иска чистота и принципи при вземането на кадрови решения”, заяви Румен Петков.

„Аз не се страхувам, а се безпокоя за БСП. След едно успешно управление, ние загубихме катастрофално изборите в 2009 г. За пореден път бавим отговорите на много въпроси, бавим конгреса за евроизборите, няма да имаме възможност да проведем добра кампания, за да покажем, че БСП може да работи за силна европейска България”, изреди Петков и прогнозира, че „без смяна на ръководството няма да стане”.