Кабинетът "Орешарски" смята да се отчита ежеседмично пред българските граждани и пред Народното събрание. "Ще се отчитаме всяка седмица за свършеното от правителството", каза премиерът Пламен Орешарски днес в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

Той напомнил, че вече е инициирал създаването на обществен съвет към Министерския съвет и е разпоредил на министрите да направят такива обществени съвети към ведомствата си. Орешарски изтъкна, че ще води активен диалог с всички.

В отговор на медиите, Орешарски посочил, че европейските лидери в разговорите си с него не са поставяли темата за ситуацията в България, а са му пожелали успех в работата му като министър-председател.

Младежката безработица

„Предстои до тази есен да се изработят конкретни програми, които да позволят на България да използва европейските средства за борба срещу младежката безработица”, обяви премиерът Пламен Орешарски. Той изтъкна, че целта е да бъдат подкрепени най-голям брой младежи. Според министър-председателя е важно да се изготви програма за гарантиране на първо работно място на младите хора до 4 месеца след като завършат образованието си или са останали без работа.

Очаква се България да получи поне 100 милиона евро от Европейския съюз през следващите две години за стимулиране на младежката заетост. Премиерът отбеляза, че дневният ред на Европейския съвет до голяма степен съвпада с въпросите, които са във фокуса на програмата на правителството.

Пламен Орешарски съобщи още, че на Съвета е поставил и въпроса удължаване на срока, в който България може да усвоява парите от сегашния седемгодишен европейски бюджет. За съжаление, обаче, страната ни е пропуснала шанса да договори отстъпки през февруари, когато темата е била приключена, посочи премиерът.

Трудното финансиране за бизнеса

Друга голяма тема на заседанието в Брюксел е преодоляването на затрудненията с финансирането за бизнеса. Според премиера решението трябва да се търси в допълнителните инструменти, които предстои да се изработват с основен източник Европейската инвестиционна банка в съчетание с кохезионните фондове. Целта е да се създадат по-добри предпоставки за финансиране преимуществено на малкия и на средния бизнес. „Работата продължава в този план и предстои ЕИБ да конкретизира използвания инструментариум“, отбеляза Орешарски, като уточни, че на този етап няма разработени проекти.

По отношение на регулаторните режими премиерът отбеляза, че има голямо съвпадение на местния дебат, който започна през последните седмици в България, с общоевропейския. „Аз съм удовлетворен, че въпросът на общностно ниво е поставен. Част от нашите бюрократични и регулаторни тежести произтичат от приложението на различни директиви. Радвам се, че на европейско ниво ще има усилия за намаляване и олекотяване на тези режими“, казал още министър-председателят.

Развитието по НАБУКО

По темата за новото развитие по проекта НАБУКО Орешарски изразил съжаление, че е избран алтернативен коридор, който изключва България. „Хубавото в лошата новина, че трасето е близо до нас и ще имаме друг източник на азербайджански газ“, коментира премиерът.