Депутатите от парламентарната група Български демократичен център (БДЦ) се разбраха – групата няма да се разпадне, а само ще се преименува – „БДЦ – Народен съюз”.

Преди седмица партията на Красимира Ковачка (бившата „Лидер”) и „Народен съюз” се скараха публично за постове в парламента. "Народен съюз" обяви, че излиза от обединението заради несъгласувани с партията промени в състава на парламентарните комисии.

Депутатите от „Народен съюз” - Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов, подадоха молби за напускане на групата.

Това обаче обричаше депутатите и от двете партии да станат независимите народни избраници – нито една от формациите не разполага с 10 души, колкото е минимумът за сформиране на парламентарна група. Съгласно правилника на Народното събрание те нямат право да се присъединят към друга формация.

Вероятно това ги накара да седнат на масата за преговори и да се разберат.

Двете крила са решили представителите на групата в парламентарните комисии да останат, както бяха гласувани в петък от парламента.

И двете отцепени парчета на групата обявиха, че споровете са зад гърба им и са измислили как да се контролират взаимно.

Решенията в самата група вече ще се взимат с 10 гласа, за да не може нито едно от двете крила в групата да налага своето мнение при взимането на колективни решения.

Двете крила отрекоха да са се пазарили за постове. Запазва се и странната симбиоза, при която едното парче от групата е с управляващите, а другото - с опозицията.

Промените от петък, които оставиха Народния съюз без постове в комисиите за сметка на БДЦ, остават.

Ако Български демократичен център се бяха разпаднали, щяха да загубят и стаята си в Народното събрание, и служебните си автомобили.  С решението за запазване на единството обаче този риск пред 14-те депутати отпада.