26 януари ще бъде последният работен ден на 43-ото Народно събрание. Указът за това ще бъде публикуван в извънреден брой на Държавния вестник.

Днес бяха направени няколко опита за събиране на кворум, след което председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви последния работен на депутатите.

Междувременно в кулоарите на сградата се обсъждаха имената в предстоящия служебен кабинет, чийто премиер ще бъде проф. Огнян Герджиков.

„За проф. Герджиков няма кой да каже лоша дума”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова не пожела да коментира кабинета, докато той не стане официален.

„Служебният кабинет трябва да направи честни и прозрачни избори”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Не можем да очакваме смяна на външно-политическия курс. Герджиков е уравновесен политик и не очаквам резки движения или пристрастност на правителството”, каза Красимир Каракачанов.

Радав Кънев от своя страна каза, че изборът на Герджиков за него не е добра новина. „Бяхме на коренно-противоположни позиции за съдебната реформа”, каза Кънев.

Утре депутатите ще работят до изчерпване на дневния си ред и по всяка вероятност няма да има заключителни речи на партиите. Накрая те ще си направят финална „семейна” снимка на стълбите на Народното събрание.

Последните работни дни на Народното събрание не преминаха и без протести. Пред служебния вход на сградата се събраха граждани против задължителното гласуване.

Снимка: Ладислав Цветков

Според протестиращите правото на човек да гласува е превърнато в задължение, което не е правилно.

На протеста имаше и овца, която символизира гласоподавателите.