Политическият елит се събра в четиризвезден хотел в Боровец на семинар, озаглавен „Държавност, икономика, справедливост”. Това е първото съвместно заседание на ръководствата на ДПС, БСП, премиера и министри от кабинета.

Управляващите ще си дадат оценка за първите шест месеца начело на държавата и твърдят, че няма да обсъждат ремонт на кабинета.

Семинарът е бил открит от министър-председателя Пламен Орешарски и политическите лидери на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан. Основните теми в речите им са били проблемите на бежанците, младежка безработица, ефектът върху доходите от мярката за възстановяване на данъка на гражданите с минимална работна заплата, здравеопазване, Спешна помощ.

Най-трудният мандат

Орешарски нарече мандата си „най-трудния в новата българска история”. „Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50-100 недоволни граждани", посочи премиерът, цитиран от правителствения пресцентър.

„И в най-песимистичните си прогнози не предполагахме, че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни. Впрочем, това е още едно доказателство за недемократичните характеристики на предходния мандат", подчерта Пламен Орешарски, според когото, „демократичните писани и неписани правила не предполагат подобни реакции при какъвто и да е резултат от изборите”.

По думите на премиера, България е обхваната от „институционална криза, икономическата депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото”, а системата е „толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти”.

Като „области, в които темпото не е задоволително”, Орешарски посочи достъпа на малкия бизнес до кредитни ресурси, административната реформа, оптимизацията на здравните системи, видимо подобрение на инвестиционния климат, колебанията в овладяване на бежанската вълна.

„Все още на кабинета не ни достига решителност и иновативност. Даваме си сметка, че в заварената нетипична обстановка са необходими силни и в определена степен – нестандартни, мерки и политики, но като че ли не ни достига системност и координираност в политиките. Координираност не само и не толкова вътре в кабинета, колкото между кабинета и подкрепящите го политически сили и парламентарни групи. В определени сектори се чувства и концептуална недостатъчност", отбеляза министър-председателят.

„Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита”, продължи Орешарски.

Митинг - семинар

След премиера Орешарски думата взе лидерът на левицата Сергей Станишев, който обясни, че идеята за днешния семинар възникнала непосредствено след митинга в София на двете партии, които подкрепят правителството. „Всеки един от вас е усетил енергията и желанието на нашите членове и симпатизанти, в името на каузата на България, в името на тези цели, които кабинетът си е поставил, да продължим заедно като силен отбор” декларира в Боровец Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

Той посочи като задачи на семинара обобщение на работата на кабинета и Народното събрание досега, както и формулирането на нови задачи пред правителството и парламента.

„Бяхме наясно, още преди изборите и непосредствено след тях, че отърсването, излекуването на общественото ни, държавата ни от наследството на ГЕРБ няма да е лесно. Но смятам, че никой не е предполагал и не е имал представа за цялата картина в институционален, политически, обществен , финансов и социален план, което последва, в резултат от управлението на ГЕРБ", каза още Станишев.

Той се върна назад към наследството от управлението на ГЕРБ и посочи като основна цел „развенчаването на митове”, особено този за фискалната дисциплина. „Всеки ден в ръцете на министрите , на премиера, гърмят бомби, заложени от управлението на ГЕРБ”, каза Сергей Станишев.

Според него е необходимо общественото мнение да се информира широко за „катастрофите и безобразията, корупцията по време на управлението на ГЕРБ”. В същото време той декларира: „Ние не търсим реванш или дискредитация на предишните управляващи, но трябва да кажем истината, защото ако не я кажем, отговорността за неслучени неща автоматично се прехвърля върху следващия кабинет!”

„Всички ние преживяхме много тежък и стресов период на небивал натиск – медиен, дори физически. Мисля, че това трудно начало, през което минахме, е една много добра основа и много ни кали в последните месеци за по-нататъшна работа”, каза Сергей Станишев в заключение.

Най-силният кабинет на прехода

Лидерът на ДПС Лютви Местан нарече кабинета „Орешарски” най-силния кабинет на България от прехода насам и отбеляза като парадокс, че „най-силният кабинет е обект на най-силната критика”.

„Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните 4 години. В социалната сфера са направени неща, които не бяха по силите на цял мандат за други правителства. Твърдя, че няма социална основа за протести. Обаче протести има. Откъде извират те? Ето това е онова, което трябва да осмислим на този двудневен семинар”, подчерта Местан, цитиран от партийния пресцентър.

„Имаме една изключително агресивна парламентарна и извънпарламентарна опозиция, готова на всичко, за да вземе реванш”, заяви още Местан.

„Смятам, че едно от постиженията на кабинета е, че въпреки ежедневните провокации, не прибягна до употреба на несъразмерна полицейска сила”, продължи лидерът на ДПС.

Като недостатък на това управление той определи „евфемистичното” политическо говорене, което трябвало да бъде по-ясно.

На фона на непрестанните критики от страна на представители на българските турци Лютви Местан отново благодари на Сергей Станишев за извинението за Възродителния процес. „Аз знам какво огромно морално политическо значение има за нас онова, което направихте, г–н Станишев на съвместния ни митинг, искам още веднъж да благодаря, но на свой ред от името на колегите ми да ви кажа, че ДПС ще се развива като нормална българска национална партия. Мисля, че това също допринася за добрия климат в отношенията и по места между БСП и ДПС”, допълни Местан.

„Вярвам, че можем да постигнем достатъчно добра вътрешнопартийна, така и междупартийна кондиция и това е смисълът, основната цел на този семинар, за да може да управляваме по- успешно, което ще ни осигури предпоставки за успеха на изборите за Европейски парламент 2014 г., а те могат да осигурят прелегитимирането на кабинета „Орешарски” и партиите, които го подкрепяме”, завърши Местан.

Хотел за властта

В ранния следобед полицейски постове около хотела и скенери вътре в хотела показаха на туристите и гостите, че нещо ще се случва, но обяснение не им беше давано. „Ние много не сме щастливи, защото на всяко излизане ни проверяват, а ние сме над 100 човека конференция”, обясни Добромир Добринов, който е гост на хотела.

Добрата новина за участниците в тази конференция е, че хотелът не им забрани да ползват спа центъра и басейна. Между 15:00 и 17:00 часа за всички гости стана очевидно каква е причината за засилените мерки за сигурност, защото депутати и министри започнаха да пристигат.

Анулирани бяха резервациите в хотела, така че журналистите не можеха да се настанят там. „За спокойствие - на другите, защото аз не се влияя”, заяви премиерът в лаконичен коментар.

Въпреки, че според Пламен Орешарски камерите и микрофоните не пречат, пресслужбата му помоли всички журналисти да напуснат сградата. В това време в залата участниците започнаха с даване на оценка на първите шест месеца от управлението и с тези как с бюджета ще могат да се реализират приоритетите на правителството. Ще обсъждат изборния кодекс и още един въпрос - как държавата да гарантира сигурност - и физическа, и финансова.

„Общата оценка е че състоянието на държавата не е добро”, коментира депутатът от БСП Татяна Буруджиева.

Ще се търси сближаване на позициите между ДПС и БСП по въпроси, по които в момента двете управляващи партии се разминават. „Аз мисля, че ще постигнем съгласие за намаляване на субсидиите на партиите”, допълни Буруджиева. Депутатите обещаха да обсъдят и антиправителствените протести.

Председателят на парламента Михаил Миков коментира в ефира на bTV, че след шест месеца на власт е подобрена координацията между кабинета и партиите, които го подкрепят. „Подобрената комуникация между отделните министерства, между комисиите в Народното събрание и парламентарните групи”, допълни Миков.

Той обясни, че предстои дискусия по много въпроси - „социални въпроси, промени в МВР, за да се отстрани тежкото наследство, данъчната система, която не работи така, че да пълни хазната и да храни социалните политики”.

„Осмислянето на тези политики е въпрос на сегашния семинар – субсидиите на партиите включително, но ще бъде решено от депутатите”, заяви Михаил Миков.