Управляващите са готови да отпуснат до 700 милиона лева на общините. Това ще стане с преотстъпване на част от данъка върху доходите на физическите лица. Стъпката в посока към по-голяма финансова децентрализация е планирана за 2015 година, но дискусията вече започна.

В момента от всеки изработени 100 лева, 4 лева отиват в общинския бюджет, а останалите 96 - в хазната на държавата. Това показва статистиката на Националното сдружение на общините. Общините получават от държавата т.нар. изравнителна субсидия - за тази година тя е около 255 милиона лева.

Държавата финансира всяка една община и тя е реално зависима от държавата. Това е сериозен проблем и е чиста политика в голямата си част. Общините искат от държават да получават част от данъците на хората, които живеят и работят на тяхна територия.

По-големите общини с повече заети и по-високи доходи, ще получат най-големи нови приходи. Най-облагодетелствана ще е столицата.

Има един интересен детайл, който предстои да бъде развит по време на дискусията - дали общините ще могат да намаляват размера на личния данък .

Следобед в Министерството на регионалното развитие ще заседава Съветът по децентрализация. Очаква се да бъдат обсъдени и възможните механизми за пренасочване на част от данъка общ доход към общините.