Часове преди дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов”, внесен от БСП и ДПС, депутати от управляващата партия и от опозицията отново размениха упреци за мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на страната ни. Документът стана основа и за официалните мотиви за искането на вота - "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи", а докладът бе оповестен в деня на атентата на летището в Бургас.

Успехът на терористичния акт засилва аргументите за искането на вот на недоверие към кабинета, заяви депутатът от левицата Ангел Найденов в студиото на "Тази сутрин". Найденов отбеляза, че самият терористичен акт няма да бъде използван, но по думите му е факт, че има пробив в системата за сигурност в страната.

Никоя държава и служба не може да изключи такъв акт на своята територия, отвърна депутатът от управляващата партия Анастас Анастасов, отбелязвайки, че заключения не бива да се правят, докато не приключи разследването.

Депутатът каза, че мерките за сигурност, предприети след атентата, не са по-различни отпреди седмица или месец, но не ги определи и като перфектни. Според него те ще бъдат обект на разискване и по време на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента.

Ангел Найденов обаче контрира, че службите са имали най-малко едно предупреждение в началото на годината за това, че израелските туристи представляват терористична цел, както и предотвратена атака. Това би трябвало да повиши вниманието на МВР и да доведе до засилен мерки за сигурност. Депутатът добави към атаките си срещу управляващите и критиките от Брюксел.

Само констатацията за нарушената независимост на съдебната власт и разделението на властите би била причина да искаме вот на недоверие, обясни Найденов.

Според него докладът е бил красноречива оценка за управлението на ГЕРБ и "имитацията на реформи".

"Европейската комисия чрез най-важния си доклад за България, в резултат на който трябваше да спре мониторингът на страната, вдигна „червен картон" на България и то в сфера, в която управляващите се чувстваха най-сигурни", каза Найденов.

Анастасов обаче отбеляза, че една трета от картона трябва да се откъсне и да се предостави на опозицията, защото също имали дял за резултатите в доклада.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че докладът обхваща период от 5 години, който включва и управлението на Тройната коалиция.