Партиите от Реформаторския блок, които са в управлението, ще подкрепят Цецка Цачева на втория тур на президентските избори в неделя. Това стана ясно днес след заседание на Изпълнителния съвет на дясното обединение, на което председателят на парламента и министрите Томислав Дончев и Екатерина Захариева бяха гости.

„Призовах лидерите без Радан Кънев, да призоват всички граждани, които не желаят отново управление на ДПС и БСП, всички, които изповядват демократичните ценности, свободата и справедливостта, да ни подкрепят," заяви Цачева.

От думите й стана ясно, че тя е поела ангажимент пред реформаторите да бъде гарант за евроатлантическата ориентация на страната и да работи за продължаване на съдебната реформа. В отговор на журналистически въпрос за ограничаване на правомощията на главния прокурор тя отговори, че ще търси такава възможност.

„Нашите избиратели не отиват под строй да гласуват, но и нашите избиратели няма да подкрепят ляв кандидат”, заяви лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева. На въпрос защо кандидатът на РБ Трайчо Трайков не е дошъл, за да обяви лично, че застава зад Цецка Цачева, Кунева припомни, че ексминистърът е казал по-рано, че няма да подкрепи ляв кандидат.

По този повод кандидатът на ГЕРБ покани Трайков на среща, за да чуе мнението му дали ще допусне червен генерал да поведе президентската институция и да бъде направен завой в евроантлантическата ориентация на страната.

Снимка: Ладислав Цветков

„Да се въздържиш на втория тур означава да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията”, заяви председателят на БЗНС и военен министър Николай Ненчев. „Много пъти „да” за Цецка Цачева по много причини (…) Преди повече от 2 г. ние подписахме коалиционно споразумение. Когато някой кандидат на коалиционен партньор е спечелил първия тур, нямам съмнения, че ще го подкрепя”, подчерта той.

Ненчев атакува ген.Румен Радев, като заяви, че е „обезпокоен” от поведението му, което показвало, че е правел политическа кампания още преди пенсионирането си от армията. „Чувам снощи, че г-н Радев щял да изпрати допълнителна войска на границата. Българският президент няма подобни правомощия – Радев или не знае това и е некомпетентен президент, или го знае, но се стреми към еднолична и авторитарна власт”, коментира военният министър.

Решението на управляващите реформатори поставя край на РБ в досегашния му вид, след като по-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще работи за ново обединение в дясното, но само с партии извън властта.

Лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски отказа да отговори какво ще последва в отношенията с „тъмносините”. Политикът от ДСБ и здравен министър д-р Петър Москов обвини журналистите, че докато ГЕРБ и реформаторите от властта се обединяват около ценности, задаваните към тях въпроси съдържат само разединение.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков не присъства на срещата на Цецка Цачева.